FindianaJones

Itsenäisyys ja Tipi-tii

  • "Korppikotkat" ovat jo valppaina
    "Korppikotkat" ovat jo valppaina

Hyvää itsenäisyyspäivää!

 

Tuntuu hieman koomiselta toivottaa, mutta tulipahan jo sanottua.

 

Lauantaina 6.12. Itsenäisyyspuolueen Pirkanmaan osasto juhlii Tampereella itsenäisyyspäivän nimipäivää, sillä sisällön puolesta ei ole enää paljon juhlittavaa. Päätöksenteko ja valta on annettu ajat sitten Brysseliin ja lähinnä siellä huseeraaville suuryritysten lobbareille.

 

Hiljan tapahtunut uudistus EU:n ministerineuvoston ääntenpainotuksessa tarkoittaa, että Suomen laskennallinen painoarvo putosi kahdesta prosentista yhteen. Myös EKP:n Mario Draghi kävi viime viikolla Helsingissä kertomassa, kuinka hän haluaa siirtää valtaa - tai niitä jäljellä olevia vallan rippeitä - jäsenmailta kohti yhteistä päätöksentekoa.

 

Draghi on aikaisemmin sanonut mm. näin: “Monet hallitukset eivät ole vielä ymmärtäneet, että ne ovat jo kauan sitten menettäneet vallan omiin asioihinsa.” Tämä lause ei tosin ollut tarkoitettu julkisuuteen.

 

Mutta tilanne on muuttumassa. Se on muuttumassa huonompaan suuntaan. Seuraava askel tulee olemaan vallansiirto suoraan monikansallisille suuryrityksille niin, että Brysselin porras voidaan ohittaa. Tämä tapahtuu, mikäli salassa neuvoteltavat vapaakauppasopimukset jonain päivänä astuvat voimaan.

 

Pari viikkoa sitten saatiin jo esimakua, kun eduskunnan suuri valiokunta hyväksyi EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen eli CETA:n äänin 18-7. Cheers! Isompi ja pahempi TTIP odottaa vielä vuoroaan.

 

Kuitenkin jo CETA-sopimus pitää sisällään investointisuojamekanismin, jonka avulla kansainvälinen toimija voi nostaa kanteen Suomen valtiota vastaan. Kaikki asiaan perehtyneet tietävät, että kyseinen välimiesmenettely on kaukana normaalista oikeudenkäynnistä. Maailmalla on jo tarpeeksi esimerkkejä siitä, kuinka liikemiesjuristit antavat tuomioita miten sattuu - yleensä niin, että sattuu.

 

Suurimmat välimiesmenettelyissä määrätyt korvaukset ovat olleet kymmeniä miljardeja euroja. Tämä on saanut aikaan sen, että myös ns. korppikotkarahastot ovat alkaneet pyöriä apajilla. Niillä ei ole välttämättä aikomustakaan aloittaa varsinaista bisnestä, vaan ne odottavat sitä, että pääsevät haastamaan Suomen valtion välimiespaneeliin. Se on uutta ansaintalogiikkaa.

 

Ja apajia riittää, sillä tähän mennessä esim. kaivosvaltauksia on tehty Suomessa jo Tanskan suuruiselle alueelle. Enää puuttuu korppikotkat, jotka Suomen hallitus ja eduskunta on toivottanut avoimesti tervetulleiksi.

 

Kun kirjoitin näistä asioista vajaa vuosi sitten kirjaani, niin ainakin suomenkieliset lähteet olivat vähissä. Yhtenä lähteenä käytin silloisen Ylen toimittajan, Jaana Kiven, artikkeleita. Hän kirjoitti niitä muutaman, kunnes silloinen ulkomaankauppaministeri A. Stubb hermostui asiasta. Myöhemmin Jaana Kivi jäi puolen vuoden hermolomalle. Sen jälkeen Yle onkin ollut melko hiljaa aiheesta, vaikka kyseessä on sentään yksi vuoden tärkeimmistä uutisaiheista – ellei jopa tärkein.

 

Kuitenkin tällä viikolla Yle Fem oli uskaltanut nostaa kissan pöydälle, kun aihetta käsiteltiin kanavan Spotlight-ohjelmassa. Siinä haastatellaan mm. akatemiaprofessori Martti Koskenniemeä, joka tuntuukin olevan melkein ainut järjissään oleva arvovaltainen vaikuttaja tässä koko kuviossa.

 

Ohjelmassa tuotiin esille, kuinka ulkoasiainministeriön virkamies, Kimmo Sinivuori, oli häärinyt oman toimensa ohella EFILA-nimisen järjestön neuvoa-antavassa toimikunnassa. Mutta lopputeksteistä saatoimme lukea, että ei hääri enää, sillä Koskenniemi jyrähti haastattelussa tähän tapaan: “En voi ymmärtää, miten hän voi Suomen valtion virkamiehenä olla lobbausjärjestelmässä ja samaan aikaan hoitaa virkamiehenä samaan asiaan liittyviä kysymyksiä. Minusta se on mahdotonta. Tässä on ehdottomasti intressiristiriita, ja tämä asia täytyy hänen esimiestensä ottaa esille. Jolleivät he ota, niin minä otan.”

 

Ohjelman voi katsoa tästä. http://areena.yle.fi/tv/2205433

 

Euroopan laajuisesti tiedotus on alkanut purra. Stop TTIP -koalition alulle panema kansalaisaloite TTIP-sopimusta vastaan on kerännyt jo yli miljoona nimeä. Sillä on painoarvoa, vaikka syyskuun alussa Euroopan komissio kieltäytyikin rekisteröimästä aloitetta. Myöhemmin hylkäämispäätös on viety Euroopan tuomioistuimen arvioitavaksi.

 

Seuraava tempaus on 10. joulukuuta, jolloin Jean Claude Juncker täyttää 60 vuotta. Silloin Stop TTIP aikoo toimittaa Junckerille lahjana jättisuuren synttärikortin, johon on koottu miljoonan eurooppalaisen allekirjoitukset. Ja vaikka Suomea voi viedä kuin pässiä narussa, niin moni Etelä-Euroopan maa on alkanut osoittaa vastustusta sopimusta kohtaan. Jollei muuten, niin se ainkain hidastaa neuvottelujen edistymistä.

 

Suomessa on jämähdetty ajatukseen, että kun valtio on kerran saanut itsenäisen statuksen, niin asian suhteen ei tarvitsisi tehdä enää mitään. Mutta tosiasia on se, että itsenäisyyden säilyttäminen ja sen uudelleen saavuttaminen vaatii vuosi vuodelta suuria ponnisteluja.

 

Päätän blogini tuttuun iskelmään, jolla Marion aikoinaan sijoittui mukavasti Junckerin huudeilla, Luxemburgissa, järjestetyissä Euroviisuissa.

 

Tipi-tii, tipi, tipi, tipi-tii

Kuorolaulu kun lauletaan

tässä kumpikin oksallaan

saamme kauemmas kuulumaan

kutsun rakkauden

 

Tästä voit allekirjoittaa kansalaisaloitteen TTIP:tä ja CETA:a vastaan. https://stop-ttip.org/allekirjoita/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Tipitii-soppariin:

"Capaldon tutkimuksen mukaan viennin lasku tulisi olemaan Saksan kohdalla 1,14%. Ranskalle katastrofi tulisi olemaan vielä suurempi ja ennustus on 1,9%. Pohjoisen EU-maille enustetaan vielä suurempaa viennin supistumista, joka on tutkimuksen mukaan 2.07%. Tämä lasku viennissä vaikuttaisi myös BKT-lukuihin ja toisi laskua Saksalle 0,29%, Ranskalle 0,48% ja pohjoismaille jopa 0,5%. Nämä kaikki vuositasolla.

Tämän lisäksi tutkimus ennustaa keskimääräisen kotitalouden nettotulojen laskua Saksassa 3.402 € vuodessa. Ranskan lasku olisi 5.518 € ja pohjoismaiden 4.848 € vuodessa. (Mitä tarkoitetaan keskimäärisellä jäi epäselväksi)"

http://vapaakulkija.wordpress.com/2014/11/15/ttip-...

"Toinen Jörgensin esiin nostama asia itse sopimuksesta on, että jatkossa on ulkomaisille yrityksille mahdollista estää työ-, ympäristö- ja kuluttajansuojaa sijoittajasuojan kautta. Lisäksi Jörgens pelkää, että sijoittajalle annetaan mahdollisuus haastaa valtioita, jopa demokraattisesti, siis enemmistön vaatimuksella, tehtyjä suojaavien lakien takia.

Tähän vastaus alkaa „Helge Jörgens jatkaa vieläkin syvemmälle syytöksissään“ ja jatkuu yllä olevalla tekstillä. Varsinainen vastaus esittää, että moisen syytöksen ollessa oikea olisi syytä suureen huoleen, mutta sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden ja sopimuksen kanssa. Komissio ihmettelee miksi sijoittajasuojasta nousee meteli, kun se on Saksassa käytössä jo 50-luvulta ja maailman laajuisesti moisia sopimuksia on solmittu melkein 4000 kappaletta."

http://vapaakulkija.wordpress.com/2014/11/23/kaksi...

"Juncker lupaa, että elintarvikkeiden turvallisuudessa ei anneta periksi ja neuvottelut tullaan käymään „avoimesti ja läpinäkyvästi“ kansalaisten suuntaan, „me haluamme tämän sopimuksen“.

Näistä väitteistä on selvää, että Saksan parlamentti ei saa vaikuttaa sopimukseen, joten suomalaisten on myöskään turha odottaa saavansa vaikuttaa sopimukseen. Kokonaisvastuu sopimuksesta on EU-komissiolla jo vuodesta 2009. EU-parlamentti, jossa on kaksi suurta ryhmää, konservatiivit ja sosiaalidemokraatit tulee äänestämään sopimuksen puolesta."

http://vapaakulkija.wordpress.com/2014/11/23/merke...

Kiitos
Hämis

Juha Hämäläinen

Tuohon "itsenäisyyteen" kommentoin riimein:

Linnanjuhlat.

Demokratia on lämmin kahvi
astianaan kierrätyspahvi.
Tätä mokkaa ilmaista
joka neljättä vuotta
tarjoaa vaalikarjalleen,
kahvinsa maksajalleen,
joka puolue ehdokkaineen.

Jos veroni maksan ajallaan
kenties jopa pullan saan.
Hemmoille kovan maksuluokan
kaataa ne wiskin sekaan mokan.
Näitä etuja "ilmaiseksi" jakaa
vaikka käsi käy selkäsi takaa
ja taskussasi siitä lasku makaa.

Demokratia on suora lähetys!
Ylimys kättelee ylimyksen.
Samat rivit saman lähetyksen
koosteen viime vuotisen!
Näenkö vielä saman arvoisen?
Tätä tarjotaan kansalle,
taulun tuumiin tyytyväiselle,
täysille katsomoille!

Sirkusta huveja ja leipää!
Varoitus! Lähetys sisältää
loistoa joka hämmentää!
Pahinta lienee kuitenkin
ylimielisyys politrukin
kun tiensä linnaan tukin
avoimin anovin rukkasin!

Tänään ei saa olla sairaita
ei köyhiä, eikä ainakaan saita!
Kutsukirje löysi saajansa
ja saamaton maksajansa!
EVVK ja VMP sanoisin!
Kiinni jää töllötin!
Jättäisit kiinni sinäkin!

Copyt ja kiitos
Hämis

EDIT: Tervetuloa Usariin KokoKaimani!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Oletko Hämäläinen "vapaakulkijan" taustalla?

Ehditkin näköjään jo kommentoida, kun näitä pahalaisia ei saa poistettua enää.

Juha Hämäläinen

Vapaakulkija on minun blogi sen jälkeen, kun USAri antoi taas kerran kenkää...

Siis Hämiksen blogi...selvennykseksi, kun meitä on nyt kaksi Juha Hämäläistä täällä ja minä kuvaton toimituksellisien syiden takia (Hämiö)
En ole jaksanut/suostunut kerjäämään kuvani ja kirjoitusoikeuteni palauttamiseen koska olen tyytyväinen tilanteeseen (2.Hämiö)

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

EU, jonka piti lisätä demokratiaa ja avoimuutta, on kyllä irvikuva näistä hienoista periaatteistaan. Suurinta valtaa käyttää komissio, jota ei valita demokraattisesti. Demokraattisesti valittu parlamentti taas ei päätä esim. lainsäädännöstä ollenkaan, mutta ainahan se voi "ottaa kantaa". Kaiken kruunaa hirvittävä pylälien ja byrokratian viidakko ja tietenkin se toimimaton valuutta. Mutta mitä huonompi juttu, sitä varmemmin Suomi pitää siitä kiinni.

Juha Hämäläinen

Suomalaiset politikot on joko peloteltu linjalleen, kuten Kreikassa tai yhtä likaisia korruptiopesiä, kuten Kreikassa. Kenties jopa molempia, kuten Kreikassa (Hämiö)

Suomi on Kreikka II ja vauhti on kovempi, kuin jarrumiehien voimat!

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Vietetäänkö nyt Itsenäisyyspäivää Itsenäisyytemme muistoksi...vai miten ? Kun ollaan osavaltio,niin silloin kai " Eurooppapäivä" jolloin heilutellaan tosi isoja kolpakoita !

Käyttäjän jannekauppi kuva
Janne Kauppi

Tavallisena veronmaksajana ja kuluttajana tästä asiasta on vaikea muodostaa edes mielipidettä. Kirjoitukset aiheesta ei tavoita suuria massoja ja jos tavoittavatkin, ne jätetään lukematta niiden vaikeuden vuoksi. Sen vähän mitä olen kauhunsekaisin tuntein lukenut, toivoisin saavani viisampien tiivistäminä faktoina. Vaikkapa kymmenen tärkeäintä asiaa vapaakauppasopimuksista ja puristettuna yhteen virkkeeseen per kohta ja vasta sen perään auki selitettynä nuo kohdat. Olen lukenut kirjan, jossa suppeampi suhteellisuusteoria tehdään ymmärrettäväksi maallikolle, joten miksi tästä ei kukaan osaa kirjoittaa niin, että se tavoittaisi suuret äänestävät massat? Kukaan ei etukäteen uskonut Timo Soinin järjestämään "jytkyyn", pitäisin sitä hyvänä esimerkkinä siitä, mitä voi saada aikaan kun puhutaan kansan kielellä ilman sivistyssanoja. Olkoon populismia, me kansalaisethan ollaan "populaa".

Ps. Onko meidän itsenäisyyspäivä muuten nykyään 7. helmikuuta (Maastrichtin sopimuksen vahvistus) vai 1. marraskuuta, jolloin sopimus astui voimaan? Nykyinen 6. joulukuuta tuntuu nykyisessä EU:sta valuvassa direktiivi- ja kieltoviidakossa pikemminkin iltapukumuodin teemapäivältä kuin itsenäisyydeltä. Anteeksi, mutta veteraanit uhrautuivat meidän kansalaisten, eikä EU-byrokraattien puolesta (tämän viimeisen voi jättää omaan arvoonsa - tänään vain harmittaa tuo Trafin kielto, että vapaapalokunnat ei saa enää talkoilla jäädyttää lasten luistinratoja).

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Olen Janne ihan samaa mieltä siitä, että asioista olisi hyvä puhua mahdollisimman populaariin sävyyn. Nimittäin se on totta - kuten sanoitkin - että helposti kiireinen perheenisä tai -äiti sivuuttaa vaikeat asiat, ja duunin sekä perheenhoidon vastapainoksi lukee mieluummin Iltalehden sohvalla kuin alkaisi omaehtoisesti etsiä vastauksia tähän (ja moneen muuhun) erittäin laajaan ja vaikeaan asiaan.

Homman tekee vaikeaksi jo pelkästään se, ettei salaisista neuvotteluista saa tietoa. Siis edes mepit eivät saa osallistua neuvotteluihin, mutta lobbarit kylläkin. Toinen hankaloittava tekijä on se, että asiasta ei haluta tiedotettavan. Ja kuuliainen media tottelee - muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Kolmas vaikeus on siinä, että asioista puhutaan sellaisella terminologialla, joka ei maallikolle helposti aukene.

Ja lopputulema onkin juuri se, että kun muutama asiasta kiinnostunut keskustelee keskenään, niin ei sillä ole vaikutusta yhtään mihinkään.

Näen kuitenkin pienenä valonpilkahduksena mm. sen, että euroopanlaajuinen aloite vapaakauppasopimuksia vastaan on kerännyt miljoona allekirjoitusta lyhyessä ajassa. Ja suosittelen myös katsomaan linkittämäni Yle Femman puolen tunnin pätkän, jossa sivutaan yhtä keskeistä aluetta TTIP:n tiimoilta. Veikkaisin, että se herättää kiinnostuksen ottamaan asiasta selvää enemmänkin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Heikki Patomäki Yle Puheessa:

TTIP:n ongelmat.

1) Yksityistäminen. Edistää kaikkien julkisten palvelujen yksityistämistä.

2) Ei anna kansantaloudellisia etuja.

3) Etujensaajat sopimuksesta ovat kansainvälisiä korporaatioita.

4) Valtiot voidaan asettaa syytteeseen kansainvälisille yrityksille epäedullisista laeista.

5) Poliittisen vallan siirto kansainvälisille korporaatioille.

6) Terveyshaitat. Markkinoille voidaan tuoda terveydelle haitallisia ruokia (GMO, lisäaineet)

7) Estää paikallisten ja kansallisten yritysten suosimisen.

8) Demokratian eroosio. Kansainvälisen sopimuksen vaikutukset koskevat kaikkia kansalaisia sopimusmaissa, mutta sopimus neuvotellaan pitkälle salatusti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Aluelaajennuksiin on montaa tapaa (Valtapolitiikka ja vararikkoja) http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1747...

Eurooppa toistamassa Latinalaisen Amerikan virheet http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1577...

---

Lue myös:

TAFTA-TTIP -vapaakauppasopimus suuryritysten vallankaappausyritys?

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1510...

Suuryritykset neuvottelevat suljetuin ovin EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimusta

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=8828

Vapaakauppasopimus TAFTA-TTIP on kuolinisku demokratialle

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=9119

Talousnobelisti Stiglitz: Investointisuojasopimukset tulevat kalliiksi valtioille

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=9148

EU:n ja USA:n vapaakauppasopimus viemässä terveyden ja tuhoamassa ympäristön

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=9164

Verkkomedia: Maailman suurin vapaakauppasopimus syöttämässä haittavaikutukset kuluttajille

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=8912

Euroopan vertikaalinen integraatio - jäähyväiset demokratialle

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=1883

YLE: Kriitikot: Yhdysvaltojen ja EU:n välinen vapaakauppasopimus vaarantaa kansallisen demokratian (15.11 2013)

http://yle.fi/uutiset/kriitikot_yhdysvaltojen_ja_e...

Taloussanomat: Uusi sopimus voi tuodaa Suomelle miljardilaskun

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/11/08/...

Yle: Vapaakauppasopimus huolestuttaa tutkijoita

http://yle.fi/uutiset/vapaakauppasopimus_huolestut...

KEPA: Investointisopimukset vaarantavat demokratian

http://www.kepa.fi/teemat/kehitysta-ja-politiikkaa...

Markus Kröger (HS, Vieraskynä): Vapaakauppasopimus voi tietää Suomelle ongelmia

http://www.hs.fi/ulkomaat/Vapaakauppasopimus+voi+t...

Afterdawn: Wikileaks vuoti: Vapaakauppasopimuksesta katkeraa kalkkia kuluttajille

http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/201...

Kansan Uutiset: Suuryhtiöt haastavat demokratian

http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/paakirjoit...

YLE: Näkökulma: Alexander Stubb vakuuttaa komission äänellä - vapaakauppasopimus on riskitön

http://yle.fi/uutiset/nakokulma_alexander_stubb_va...

ACTA ja SOPA: lisää korporaatiovaltaa ja uhkia internetin vapaudelle

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=2039

Vapaata internettiä uhataan ympäri maailmaa

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=2687

Suomi allekirjoitti salaisen ACTA-sopimuksen

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=2429

USA:n internetin valvonta- ja sensuurilaki on nyt CISPA

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=3219

Vapaakauppasopimus uhkaa: CETA oligarkian instrumenttina

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=8101

Nettisensuurilakeja ajavat firmat edistävät itse laitonta tiedostojen jakamista

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=2830

---
Muualla:

Public Citizen: Top 10 threats of the Trans-Atlantic ´Trade´ Deal to American´s daily lives

http://www.citizen.org/documents/TAFTA-top-ten-fac...

Public Citizen: yrityskartta niistä yrityksistä, joilla on toimintaa sekä Yhdysvalloissa että Euroopan unionissa

http://www.citizen.org/documents/EU%20corps%20in%2...

European Commission: EU - US Transatlantic Trade and Investment Partnership - Technical barriers to trade

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2013/july/tr...

Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP): European Commission´s initial position papers on TTIP

http://www.iatp.org/documents/european-commissions...

WTO: Members greet food safety body´s half century with plea for science-based trade measures

http://www.wto.org/english/news_e/news13_e/sps_28j...

La Quadrature du Net: TAFTA leaked doc 08-07-2013

http://www.laquadrature.net/wiki/TAFTA_leaked_doc_...

Techdirt: UK government study tries to gloss over TAFTA/TTIP´s problems with impossibly precise figures

http://www.techdirt.com/articles/20130926/08150424...

Wikileaks: Secret Trans-Pacific Partnership Agreement (TPP)

https://wikileaks.org/tpp/

TTIP documents released by the European Commission

http://corporateeurope.org/trade/2013/10/ttip-docu...

European Commission: Transatlantic Trade and Investment Partnership

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

No niin tuossahan tuli Jannelle ja muillekin sekä tiivistys, että syventävä "aloituspaketti" aiheeseen. Kiitos Riikka!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #14

Japanilaiset vastustavat TPP:ta (Transpacific Partnership) joka on vastaava kuin TPIP. Siellä ei väestö halua luopua julkisesta terveydenhuollosta eikä sallia lääkepatenttien pidentämistä niin että patentit eivät koskaan raukea ( = ei enää edullisia geneerisiä lääkkeitä).

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Hyvä, että tähän sopimukseen ollaan Suomessa yhä laajemmalti heräämässä.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Joo, on tässä vuoden aikana saatu pientä säpinää aikaan. Ja hienoa oli myös Ranskan julistus, kun se ilmoitti, ettei aio allekirjoittaa ISDS-mekanismia (Investor-state dispute settlement), jonka mm. Suomi allekirjoitti CETA-sopimuksessa. Samoin Saksa on ollut empivällä linjalla asian suhteen.

Eli vaikka meillä juostaan päätä pahkaa mihin vaan, niin onneksi noissa sivistyneimmissä Euroopan valtioissa painetaan jarrua, mikä pitkittää neuvotteluja. Se taas antaa peliaikaa myös asiasta tiedottamiseen entistä laajemmalla rintamalla.

Toimituksen poiminnat