FindianaJones

Kiina-ilmiö

  • Vastaavia mainostauluja on jo pitkin Aasiaa
    Vastaavia mainostauluja on jo pitkin Aasiaa
  • Kiinan nousu maailmankaupassa (HS)
    Kiinan nousu maailmankaupassa (HS)

Viime keväänä kirjoitin matkakirjassani näin: “Dollarin valta väistyy ennemmin tai myöhemmin, sillä Kiinan talous ajaa aivan kohta Yhdysvaltojen ohi ja menee menojaan. Tuskin Kiina siinä vaiheessa kumartaa dollarin perään, vaan silloin alkaa keskinäinen kamppailu maailman herruudesta Intian kanssa. Se tarkoittaa maailmantalouden ja -politiikan painopisteen paluuta tänne Aasiaan, jossa se olikin vielä 1700-luvun alkaessa.”

 

Paljon on virrannut vettä sen jälkeen Jangtse-joessa – ja hieman vähemmän täällä Etelä-Intian Aghanashinissa, jota juuri katselen kirjoituspöytäni takaa. Vuoden aikana Kiinan ostovoimakorjattu bruttokansantuote ohitti USA:n vastaavan, ja nyt Forbesin-listalla kolme maailman suurinta yritystä ovat kiinalaisia pankkeja - JP Morganin ollessa vasta neljäntenä.

 

Kaikki tämä on tapahtunut viimeisen vuoden aikana, ja tuntuu kuin Kiina olisi noussut yhdessä yössä halpatyömaasta maailman talousjohtajaksi. Tietenkään niille, jotka ovat seuranneet kehitystä, asiassa ei ole mitään ihmeellistä. Kiinan talous on kasvanut viimeiset 30 vuotta keskimäärin 10 prosentin vuosivauhdilla. Viime vuonna kasvua oli enää 7%, ja sen ennustetaan edelleen hidastuvan. Pekingissä ei haaveilla enää nopeasta talouskasvusta, vaan nyt suurin haave saasteiden täyttämässä kaupungissa on saada takaisin sininen taivas.

 

Kiina on viime vuosien aikana pelannut shakkia monella eri sektorilla vahvistaakseen taloudellista asemaansa. Taktisia siirtoja ovat mm. oman kehityspankin ja valuuttarahaston perustaminen BRICS-maiden kanssa, joihin Kiinan lisäksi kuuluu Brasilia, Venäjä, Intia ja Etelä-Afrikka. Lisäksi Kiina on perustamassa Aasian infrastruktuuri-investointipankkia, AIIB:ta, johon monen muun Euroopan maan lisäksi myös Suomi ilmoitti eilen ottavansa osaa.

 

Eikä tässä kaikki, Kiina on jo pitkään puuhaillut uutta maailmanvaluuttaa. Se on takoitus tulla Kiinan juanista, jonka tueksi Kiina on haalinut maailman kultavaroja ja sulatot ovat käyneet kuumina, kun unssin harkkoja on sulatettu kilon paloiksi. Nyt suunnitelma on jo niin pitkällä, että viime viikkojen aikana Kiina on pystyttänyt pitkin Aasiaa suuria mainostauluja, joissa hehkutetaan uutta maailmanvaluuttaa.

 

USA on katsellut kehitystä enemmän kuin huolestuneena. Varsinkin uusi maailmanvaluutta ja BRICS-maiden suunnitelma syrjäyttää dollari keskinäisessä raaka-ainekaupassaan, on asia, jossa USA näkee punaista. Yhdysvallat tietää menettävänsä hegemonia-asemansa, mutta ennen kaikkea se pelkää dollarin romahtavan. Tähän mennessä se on pystynyt eliminoimaan kapinalliset, kuten Irakin ja Libyan, jotka ovat uhitelleet alkavansa käyttää dollarin sijasta jotain muuta valuuttaa, mutta nyt vastassa on järkälemäinen koalitio.

 

Myös Yhdysvallat on tehnyt shakkilaudalla siirtoja. Niihin kuuluu erilaiset vapaakauppasopimukset, joiden turvin USA yrittää pitkittää dollarin luhistumista. Vaikka Suomen media pääsääntöisesti tukee sopimuksia, niin aina joskus lipsahtaa.

 

Tammikuussa Iltalehden pikku-uutiseen oli eksynyt melko paljastava kappale TTIP:n todellisesta luonteesta. “Tulleja ja kiintiöitä EU:n ja USA:n välillä on jäljellä enää vähän, joten neuvottelujen todelliset väännöt koskevat sellaisia asioita kuten hormonien ja antibioottien käyttöä lihantuotannossa, kasvien geenimuuntelua, julkisia hankintoja ja ulkomaisten investoijien oikeuksia.”

 

Toissa viikolla Hesari meni jo pidemmälle: “Tellisin mukaan sekä TTIP:n että Tyynenmeren kumppanuussopimus (TPP) ovat Yhdysvalloille geopoliittinen keino hidastaa Kiinan nousua maailmanvallaksi. Sopimukset syventävät Yhdysvaltain ja sen liittolaisten yhteistyötä – ja kampittavat näin epäsuorasti Kiinaa, jota ei ole kutsuttu mukaan kumpaankaan sopimukseen.”

 

Lisäksi HS kirjoittaa yhden rivin näin: “Suomen kannalta TTIP:n lempinimi kauppa- tai kevyt-Nato on erityisen kiinnostava.”

 

USA:n shakkisiirtoihin kuuluu myös Venäjän vastaiset pakotteet, joihin se onnistui varsin helposti saamaan EU:n mukaansa. Pakotteet heikentävät ennen kaikkea Venäjän ja EU:n taloutta, mikä antaa USA:lle lisää peliaikaa Kiinan vastaisessa taistelussaan.

 

Julkisuudessa Yhdysvallat on ilmoittanut olevansa huolissaan AIIB:n kohdalla lähinnä siitä, että uusi pankki ei välttämättä noudata riittävän tiukkoja normeja hallinnon läpinäkyvyydessä tai työoloissa ja ympäristönsuojelussa. Venäjän pakotteiden osalta huoli kohdistuu Krimin kansaan. Uskokoon ken haluaa. Ennemminkin näyttää siltä, että USA haluaa sotaa koko Venäjää vastaan, jolloin siinä menisi Krimikin samalla.

 

Elämme siis historiallisesti mielenkiintoisia aikoja. Kiina-ilmiö sellaisena kuin opimme sen tuntemaan – halpatyömaana – ei tule toistumaan enää millään maailman kolkalla. Siitä pitää huolen automaatio ja robotit.

 

Suomea ajatellen tilanne ei ole kaksinen. Venäjän pakotteet vaikuttavat kaikista eniten juuri Suomeen. Ja ellei suursotaa tule, niin lisäksi on odotettavissa, että seuraavan vaalikauden aikana dollari romahtaa, mikä saa aikaan paljon suuremmat vaikutukset kuin vuoden 2008 finanssikriisi. Suomelle se tarkoittaa EU:n jäsenenä osallistumista entistä suurempiin tukipaketteihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Jari Rauhala

Hyvä kirjoitus. Näistä pääsee maallikkokin alkuun. Viimeinen vuosi on pannut epäilemään, vaikka media Suomessa on sitä toistanut väsymykseen asti, että Putinin "asperger" on syynä euroopan ja etenkin Suomen ongelmiin, että taustalla vaikuttavat ihan muut isot kuvat.

Kevyt-nato, hyvä termi kuvaamaan.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Kiitos kirjoituksesta Juha

En usko että Kiina ja Intia tulevat kamppailemaan maailmanherruudesta. Molemmat ovat jäseniä BRICS -talousyhteistyöjärjestössä. Kiina on mukana SCO turvallisuusorganisaatiossa jossa Intia on tarkkailijajäsenenä. Molemmilla mailla on synkkä historia kolonisaation ajalta jolloin molemmat maat olivat alistettuna imperialisteille. Uskoisin molempien maiden tietävän että keskinäinen kilpailu heikentää niitä. Maailmanherruus sinänsä on puistattava usa-hegemoninen ajatus 1990-luvun alusta ja jota on ajettu siitä lähtien, oikeastaan voidaan varmaan olettaa ajatuksen syntyneen jo paljon aiemmin mutta n-liiton romahdus antoi sille uutta puhtia. Maailmanherruus voisi tarkoittaa mielestäni sitä mikä maa on maailman suurin talousmahti mutta en käyttäisi sanaa maailmanherra. Suurin toiveeni tulevaisuuden suhteen on että maailmassa ei olisi yhtään "herraa" vaan kansat olisivat vapaita käymään kauppaa ja olemaan yhteistyössä kenen kanssa haluavat.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Talousmahtia nimenomaan tarkoitin, kun puhuin Intian ja Kiinan välisestä kilpailusta. Me täällä Intiassa tullaan nyt ehkä 15 vuoden viiveellä, mutta suunta on selvä. Tämä on viides talvi näissä maisemissa, ja sinä aikana olen hahmottanut, että hindut ovat rauhaa rakastavaa kansaa. Sikäli hienoa, jos 20 vuoden kuluttua "maailmanherra" olisikin Intia.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Mukava lukea laadukasta analyysia!

Onko tosiaan "virallinen" Suomi tehnyt konkreettista aloitetta AIIB:n suhteen?

En ole ehtinyt muilta kiireiltä tsekkaamaan, vaikka tarkoitus oli, kun näin että Saksa, Ranska, Italia ja Sveitsi tärkeimpinä ovat jo päätöksen tehneet ja jopa Britannia harkitsee vahvasti.

En usko hetkeäkään, että Merkel ja Hollande olisivat ravanneet Moskovassa pelkästään Ukrainan vuoksi, vaan siellä on neuvoteltu myös tästä asiasta USAn ylivallan horjuttamiseksi. Minskin tulitaukosopimustahan ei ollut solmimassa sen kummemmin USA kun Britanniakaan, vaikka molempien maiden aseistettuja kansalaisia tiettävästi löytyi merkittävä määrä Debaltsevan motista.

Tietää kyllä erittäin tulenarkoja aikoja, kun USAlla ei ole oikeastaan dollarin suojaamiseksi jäljellä kuin se viimeinen vaihtoehto ja tietääkseni siitä on maan kongressissa kiivaasti keskusteltu.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Taloussanomat uutisoi jo toissapäivänä. Minä en täältä ulkomailta käsin osaa sanoa muusta uutisoinnista, mutta ilmeisen vähälle se on jäänyt, sillä moni tuntui olevan aidosti hämmästynyt asiasta.

Tässä linkki: http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2015/03/30/su...

Keijo Kontio

Tämän saman asianhan takia USA haluaa synnyttää epäsopua vanhojen vihollisten välillä ja käynnistää kolmas Eurooppalainen sisällissota jota jälleen kerran saapuisi ritari valkoisella ratsullaan lännestä pelastamaan. Samasta syystä Juncker on puhunut Euroopan ja EUn omista sotilasjoukoista koska voisikin käydä niin ,että NATO maat joutuisivatkin keskenään epäsopuun siitä mihin ollaan pyrkimässä ja kuka on lopulta vihollinen.On mielenkiintoista nähdä hyväksyvät japanilaiset ja varsinkin Yakuzat vieraalta mantereelta olevan komentelun loputtomiin omalla saarellaan ,samoin Etelä- Korean ja Taiwanin asema muuttuvassa liittolaisuus tilanteessa voisi olla aika yllättävä. Jos idän wanhat sivistyskulttuurit eivät enää haluakaan käydä McDonaldsissa ja juoda lihottavaa Coca-Colaa.. Myös kielikysymys voi saada uuden luonteen busineksen käyminen vanhan imperialistin valloittajan kielellä tulevaisuudessa ei olekaan enää menestyspolitiikkaa - siinä on enää turha jauhaa eduskuntavaalien alla Pakkoruotsin tai edes pakkoenglannin asemasta - täällä taitaa aika harva oppia lyhyessä ajassa mandariiniKiinan alkeita puhumattakaan Aasialaisesta kirjoitusasusta... Ole siinä sitten kaveria heidän kanssaan... Tulevaisuus voi olla paljon mielenkiintoisempi ja jännittävämpi kuin uskallamme odottaakaan. Ai niin Intia.Eikö jokainen normaalijärjellä varustettu ihminen ole jo ajat sitten huomannut kuinka Englannin kuningashuoneen ja William V valtakunta on supistunut täysin käsiin - kuinka moni oikeasti tunnustaa Prinssi Williamin tulevaisuudessa enää kuninkaakseen tässä nykymaailmassa . Israelissakin on ollut jo pitempään käynnissä ihan omat hallinnolliset menot ilman Brittejä jo 67 vuoden ajan ...

Toimituksen poiminnat