FindianaJones

"Paskalait"

  • "Paskalait"

Pian koittaa toukotöiden aika, ja maajussin pitäisi päättää mitä siementä ja mihin vakoon laittaa. Pahaan rakoon tuli uunituore lanta-asetus, joka kieltää lannan levityksen rinnepelloille. Kyse on siis ympäristöministeriön antamasta nitraattiasetuksesta, joka kieltää levityksen, mikäli pellossa voidaan mitata 15 prosentin kaltevuus.

 

Ylen haastattelema luomuviljelijä Antti Vauhkonen kertoo asetuksen haittaavan suunnitelmia: “Kyllä se meillä tarkoittaa, että osa pelloista jää pois kaalinviljelystä, sillä ne ovat liian kaltevia. Se merkitsee tuotantosuunnan uudelleen harkintaa, koska kaalia ei voi viljellä ilman kunnollista typpilannoitusta.”

 

Eniten asia hankaloittaa juuri luomuviljelijöitä, sillä asetus ei koske kemiallisia lannoitteita. Tästä onkin viljelijöiden keskuudessa ehditty vetää johtopäätöksiä, joiden mukaan kyse on Yaran lobbauksesta.

 

Toinen aiheeseen liittyvä kevään uutinen on, että jätevesiasetus – ns. paskalaki - sai taas lisäaikaa. Ministeri Grahn-Laasosen mukaan tarkoitus on vapauttaa kuivan maan kiinteistöt nykyisistä, kohtuuttomina pidetyistä vaatimuksista.

 

Asia koskee myös allekirjoittanutta, sillä vaimoni suunnitelmissa on alkaa tarjota ensi kesänä intialaista kotiruokaa kesäpaikassamme Perttelissä. Vaikka kyse on harrasteluontoisesta toiminnasta, niin selvitin jo toissa syksynä, mitä järjestelyjä toiminta aiheuttaa hygieniapassin hankkimisen lisäksi. Yksi terveystarkastajan vaatimuksista oli astianpesukone. Kuivan maan tontilla on vain kompostikäymälä ja kesävesijärjestelmä, joka ei vaadi järeää harmaanveden suodatusta. Mutta kunnan ympäristöinsinöörin mukaan apk:n asentaminen velvoittaisi tuhansien eurojen hintaisen pömpelin hankkimiseen.

 

Viime vuonna katselin tontilla, kun maajussit lannoittivat ympäröiviä peltoja. Tein samalla jätevesiasiasta oman, hiljaisen ratkaisuni olla liikaa hötkyilemättä. Mutta löytyy myös paljon niitä, jotka ovat hötkyilleet jo vuosia sitten. Isommille kiinteistöille on asennettu jopa 15 000 euron hintaisia järjestelmiä, joista moni on toiminut vain vuoden tai pari. Niissä talouksissa isännät ja emännät ovat kiljuneet riemusta jo kauan. Luettuaan ympäristöministerin viimeisen lausunnon he tulevat kiljumaan lisää, kun tajuavat kalliiden investointien olleen täysin turhia.

 

Itse olen ehdottomasti ympäristön suojelun puolesta, mutta asiat pitäisi osata myös suhteuttaa.

 

Palataan vielä mainitsemaani Yaraan. Juttu juontaa juurensa Kemira GrowHow-kauppaan, jonka Jyri Häkämies siunasi vuonna 2007. Kauppaan kuului myös Soklin kaivosalue, joka myytiin norjalaiselle Yaralle. Jos huhut pitävät paikkansa, niin siinä meni 207 miljoonalla 30 miljardin fosfaatit norjalaisille, jotka aikovat avata Soklin kaivoksen Savukoskelle. Suomen valtion osuudeksi jää rakentaa kaivokselle infra. Siihen on jo luvattu 200 miljoonaa valtion rahaa. Mikäli summa vähennetään kauppahinnasta, niin jäljelle jää vaivaiset seitsemän miljoonaa. Se on siis viime kädessä summa, jolla huipputuottoisa lannoitebisnes annettiin norjalaisille.

 

Soklin kaivosalueesta on kaavailtu yhtä laajaa kuin Talvivaarakin, 60 neliökilometriä. Jätevedet on tarkoitus johtaa Kemijokeen, jonne pelätään päätyvän muutakin kuin fosforia, muun muassa uraania.

 

Surullisen kuuluisaa Talvivaara-hanketta lobannut Mauri Pekkarinen ei katunut mitään vielä viime vuoden marraskuussa – ei edes kaivoksen aiheuttamia ympäristövahinkoja. Vähän sen jälkeen tehtiin päätös, jonka mukaan sijoittajat menettivät kaiken, ja nyt kaivoksen ostanee Guernseyn veroparatiisisaarella toimiva sijoitusrahasto.

 

Vedenjakajalla sijaitsevasta kaivoksesta on vuosikausia valunut nikkeliä, kadmiumia ja muita raskasmetalleja niin Oulujoen kuin Vuoksen vesistöihin. Nyt kun kaivoksen jätevesialtaat ovat tupaten täynnä, niin konkurssipesä rakentaa purkuputkea Nuasjärveen. Kainuun ely-keskuksen mukaan Talvivaaran alueelle varastoituja vesiä on kaikkiaan 9,3 miljoonaa kuutiota, josta osa olisi tarkoitus juoksuttaa 1000 kuution tuntivauhdilla suoraan vesistöön.

 

Purkuputkelta puuttuu kuitenkin niin ympäristö- kuin rakentamislupa. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston on tarkoitus käsitellä lupahakemukset huhtikuun aikana. Tilanteeseen on ajauduttu sen takia, että kaivoksen toimintaa on jo useiden vuosien ajan katsottu läpi sormien. Mikäli purkuputken rakentamiselle annetaan virallinen lupa, niin mielestäni siinä tapauksessa myös maajussit voisivat aivan hyvin jatkaa lannanlevitystä pelloilleen.

 

Tosin parempikin kohde lannanlevitykselle olisi, sillä lauantaina 11.4. Helsingissä järjestetään suuri EU:n vastainen mielenosoitus. Ei olisi pahitteeksi, että kepun äänestämisen sijaan myös maajussit antaisivat haisevan vastalauseensa politiikalle, jota EU harjoittaa ja jota nykyiset suuret puolueet kritiikittä tukevat. Luulisi, että ainakin maitotilalliset ovat saaneet tarpeekseen, kun maidon tuottajahinta on laskenut ja EU päätti viivästyttää tukien maksamista, mikä johtaa tilalliset yhä pahempaan ahdinkoon.

 

Muutenkin Suomen saama maataloustuki on muita Euroopan maita pienempi, mikä on osaltaan johtanut siihen, että Suomen nettojäsenmaksu on kohonnut jo yli miljardiin vuodessa. Ei olisi siis temppu eikä mikään siirtyä kokonaan kansallisiin tukiin.

 

Viimeksi viljelijöiden EU-vastainen mielenosoitus nähtiin Helsingissä vuonna 1999. Olisiko tullut jo seuraavan aika?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän tervoneneduskuntaan kuva
Janne Tervonen

Siinä onkin hyvä tilaisuus valtiolle perustaa muutama sata pellonkaltevuusmittaustoimiston virkaa valvomaan ettei sontaa levitetä pellolle jossa kaltevuus on 15,04 astetta, samat mittaukset voivat myös maataloustarkastajat käydä tekemässä toiseen kertaan, ja lisäksi pellon kaltevutta on hyvä seurata vuosittain, esim maan kohoaminen saattaa muuttaa joidenkin peltojen kaltevuutta pitkällä aikavälillä jopa 0,1 astetta sadassa vuodessa. Ehkäpä on aiheellista perustaa pellonkaltevuusvirasto jossa seurataan peltojen kohoamista ja kulmien muuttumista.

Lisäksi tästä saadaa hyvä vaalikausittain muutettava suure, ensi vaalikaudella voidaan seurantaraporttien perusteella muuttaa peltojen kaltevuuskulmien sonnalevitysrajoja esim 0,03 astetta suuntaan tai toiseen. Sopivan pieni ja vähämerkityksinen asia millä eduskunta voi käydä raflaavia keskusteluita ja antaa meheviä julkilausumia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Juuri toissa viikolla juttelin erään luomuviljelijäystävän kanssa näistä sonnanlevitysfarsseista ja peltojen kaltevuuskulmista.

Aivan naurettavaa koko touhu, ja epäilen itsekin, että taustalla on myyntilannoitteiden tuottajien vahvaa lobbausta.

Ajattelen myös, että koko hässäköinti voitaisiin ratkaista yksinkertaisesti palaamalla ns. luonnonmukaiseen peruskuivatusuomaan http://jarki.fi/sites/default/files/isku7/maaseudu...
jolloin itse ojakin päistäreineen toimii esteenä valumille. Samalla saadaan pölyttäjille elintilaa.

Myös voidaan kyntöä käyttää valumien estämiseksi kyntämällä pellon kaltevin/alavin kohta poikittain, ei pitkittäin kuten yleensä jolloin kyntövaot toimivat valumaesteinä.

Lisäksi haapapuun, pajun ja osmankäämin istuttaminen keruukasveiksi peltojen reunaan ratkaisee osan ongelmista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ei kai kukaan maajussi oikeasti mitään paskenlevityslupia kysele ?

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Kyllä niitä varmasti moni kuuliainen noudattaa, sillä aina on vaarana, että salkkuherratarkastaja tulee mittaileen pellon kaltevuuskulmia. Sitten voi käydä ohrasesti koko viljelyksille. Ja niitä tarkastajiahan kyllä riittää.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Maalla pelätään tukien puolesta. Ei se ole kuin yksi puhelinsoitto naapurilta viranomaisille ja homma tullaan tarkastamaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Toivottavasti seuraava hallitus ei sorru hakemaan taloudellista toimeeliaisuutta ja lisää verotuloja esim. paskalain, energiatodistusten ja autokoulusäännösten tapaisten päätöksin tavoin.

Maksajillakin on olemassa omat rajansa.

Grow-How - Yara kauppa ihmetyttää edelleen, vaikkakin Yara on Siilinjärvellä toiminut mallikkaasti edeltäjäänsä verraten investoiden satoja miljoonia fosforituotantoon.

Käyttäjän JoniHiisivirta kuva
Joni Hiisivirta

Keskustapuolueen äänestäjien tulisi tietää, että se EU-parlamentin ryhmä johon suomalaisetkin keskustamepit kuuluvat, ajaa maataloustukien lopettamista. Jossakin iltapäivälehdessä esiteltiin niitä ALDE:ja sun muita viime eurovaalien läheisyydessä.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

”Kainuun ely-keskuksen mukaan Talvivaaran alueelle varastoituja vesiä on kaikkiaan 9,3 miljoonaa kuutiota,..”

Huomattavaa vielä on, että kaivosalueen jäteveden määrä on noussut vuosittain. Vielä vuosi sitten oltiin noin 7 miljoonassa kuutiossa. Ylöspäin on aina vain menty..

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

"Toinen aiheeseen liittyvä kevään uutinen on, että jätevesiasetus – ns. paskalaki - sai taas lisäaikaa. Ministeri Grahn-Laasosen mukaan tarkoitus on vapauttaa kuivan maan kiinteistöt nykyisistä, kohtuuttomina pidetyistä vaatimuksista."

Tämä sentään vaikuttaisi lupaavalta. Josko järki sentään voittaisi. Epäilen. Riippuu toki vaaleista, jatkaa sitten kuka tahansa tätäkin.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Growhow:n lisäksi myytiin myös pienempi Kemira Safety amerikkalaiselle Scott:lle.

Kyseinen tehdas suljetaan 30.6 ja tuotanto siirretään englantiin.

Toimituksen poiminnat