FindianaJones

Kansalaisaktivismin kärkihankkeita

  • Kansalaisaktivismin kärkihankkeita

EU-komissio toi muutama vuosi sitten julki luvun 1000 miljardia, jonka suuruinen summa EU:n alueella menetetään vuosittain harmaan talouden johdosta. Luku on peräisin verotutkimuksiin erikoistuneen Tax Research -konsulttiyrityksen tutkimusraportista. Sattumalta muuten sama summa, jonka EKP on luvannut pumpata velkakirjaostoihinsa.

Taloussanomien Jan Hurri laskeskeli toissa vuonna, paljonko veronkierron osuus vaikuttaisi Suomessa.

“Komission käyttämin luvuin Suomen harmaassa taloudessa pyörii vajaan 14 prosentin verran koko taloudesta. Tämän perusteella Suomen todellinen bkt oli vuonna 2011 noin 220 miljardia euroa eikä virallisten tilastojen 190 miljardia.

Samoin verotuloja olisi entisillä veroasteilla pitänyt kertyä 96 miljardia euroa eikä 83 miljardia euroa niin kuin kävi. Vaihtoehtoisesti entinen määrä verotuloja olisi kertynyt 37,5 prosentin verorasituksella, kun se nyt oli 43,5 prosenttia.”

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/05/22/nain-suomi-tienaisi-jos...

Kyse on tietenkin vain arviosta, koska tarkkoja lukuja on mahdoton tietää. Ja toisaalta pitää muistaa -kuten Katri Kosonen kirjoittaa blogissaan - että “... harmaa talous ei kuitenkaan ole sama asia kuin veroparatiisit. Harmaassa taloudessa on paljon pieniä ja suurempiakin toimijoita, joilla ei ole mitään tekemistä veroparatiisien tai veronkierron kanssa, ja toisaalta aivan laillisesti harmaan talouden ulkopuolella toimivat yritykset saattavat harjoittaa verosuunnittelua, jossa käytetään hyväksi myös veroparatiiseja.”

http://faktabaari.fi/katri-kosonen-mita-veroparatiisit-maksavat-euroopan...

Lisäksi ei voida olettaa että arvioitu harmaa talous edustaisi veropohjaa, joka olisi kokonaisuudessaan saatettavissa verotuksen piiriin, sillä mikäli harmaan talouden vastaisiin toimiin ryhdyttäisiin, niin kyseinen toiminta ja sitä myötä myös veropohja todennäköisesti vähenisivät.

Samaa aihetta on tutkinut myös Finnwatch, jonka rahoituksen hallitus jäädytti. Sen johdosta järjestö aloitti joukkorahoituskampanjan, jonka tavoitteena on kerätä varoja tutkimusraporttiin. Kampanja onkin lähtenyt hyvin käyntiin ja minimitavoite, 15000 €, tuli täyteen ensimmäisen viikon aikana.

http://mesenaatti.me/elefantti-huoneessa/

Kyseinen kampanja on kansalaisaktivismin kärkihankkeita. Mielestäni ei ole niinkään olennaista saada selville absoluuttisia lukuja siitä, paljonko verotuloja jää veronkierron vuoksi saamatta. Olennaista on tietää, että summa on HELVETIN SUURI – ja myös se, että siitä puhutaan.

Mikäli Jan Hurrin laskelmat pitävät paikkansa, niin vuonna 2011 valtiolta jäi saamatta 13 miljardin edestä verotuloja. Eli kuluvan vaalikauden aikana se tarkoittaisi 52 miljardin pottia – tai vieläkin enemmän, sillä veronkierto vain lisääntyy vuosi vuodelta.

Mutta mitä tekee hallitus? Kaikkensa sen eteen, ettei noista miljardeista saataisi edes murto-osaa verotuksen piiriin.

 

P.S. Hallituksen ideologisia valintoja kuvaa hyvin myös seuraava uutispari. Ensimmäisessä Maaseudun Tulevaisuus otsikoi juttunsa: “Jopa 99 poliisia poistuu harmaan talouden torjunnasta”.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/jopa-99-poliisia-poistuu-harmaan-talouden-torjunnasta-1.124277

Ja toisen uutisen puolestaan Yle otsikoi: “Kaljavarkaille annetaan kohta linnatuomioita – "Tähän tarvitaan yli 90 poliisia lisää".

http://yle.fi/uutiset/kaljavarkaille_annetaan_kohta_linnatuomioita__tahan_tarvitaan_yli_90_poliisia_lisaa/8070359

Ensimmäisen uutisen 99 poliisia ovat tuoneet valtion talouteen tuntuvia lisätuloja. Sen sijaan toisen uutisen 90 poliisia tulevat aiheuttamaan tuntuvia lisämenoja.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat