FindianaJones

Oranssista logostaan huolimatta OP on sinivalkoinen

  • Oranssista logostaan huolimatta OP on sinivalkoinen

Mainittakoon aluksi, etten ole mikään OP:n mannekiini, sillä itselläni on tili niin OP:ssa kuin Nordeassa, joista molemmista on pieni määrä lainaa. Kuitenkin Hesarin juttu siitä, että OP otti pesäeron Finanssialan keskusliittoon, on mielestäni viikon kiinnostavimpia kotimaan uutisia positiivisessa mielessä.  

http://www.hs.fi/talous/a1450157799359?jako=16ca42d9af48941b46fbd74b6159...

Pitää muistaa, että Finanssialan keskusliitto on ollut yksi suurimpia hallintarekisterin lobbareita. Samaa asiaa lobbasi eduskunnassa myös Alexander Stubb, joka sortui samalla törkeään valehteluun. Hän nousi aikoinaan kotimaan politiikkaan, kun puoluetoverinsa Ilkka Kanerva joutui jättämään ministerin pestin tekstiviestijupakan takia. Jos näitä kahta “rikettä” vertaa keskenään, niin Kanervan viesteily tuntuu poikamaisen harmittomalta verrattuna Stubbin valehteluun. Mutta siitä huolimatta hän saa jatkaa.  

 OP:n irtiotto FK:sta on siis erittäin tervetullut etenkin moraaliselta kannalta. 

“Laki olisi avannut arvopaperikeskustoiminnan kilpailulle ja samalla sallinut suomalaisten osakkeiden omistamisen hallintarekisterin kautta. Floppiin päättynyt hanke asemoi finanssialan liiton ikävästi rikkaiden omaisuuden piilottajaksi, mihin OP:n omima sinivalkoisen hyväntekijän viitta istuu kovin huonosti.” 

Jos joku ihmettelee, miksi pidän OP:n osuustoimintaa sinivalkoiempana kuin vaikkapa Nordean harjoittamaa pankkitoimintaa, niin siihen on selvä syy. Suomen alijäämän – ja siten ollen velanoton tarpeen – syynä on se, että rahaa valuu ulkomaille kuin liukuhihnalta. Sitä tapahtuu esim. EU:n nettojäsenmaksuina, mutta vieläkin enemmän sitä aiheutuu pankkitoiminnasta. 

Alhaistenkin korkojen aikana asuntovellalinen maksaa esim. 200 000 euron asuntolainastaan 25 vuoden maksuajalla 100 000 € ylimääräistä korkoina. Jos nyt ajatellaan vaikkapa Nordeaa, jonka ulkomainen omistusaste alkaa olla 75 % luokkaa, niin voidaan vaan kuvitella, kuinka paljon suomalaisten kotitalouksien varallisuutta ajautuu suorina “tulonsiirtoina” ulos maasta. Tähän vielä joustoluotot, yritysluotot ym. päälle. Potin keräävät ulkomaiset sijoittajat osinkoina ja pankin johtoryhmään kuuluvat henkilöt jättisuurina optioina. Kuten vaikkapa Nalle, joka hänkin asuu nykyään Ruotsissa.  

OP sen sijaan on menossa kohti sinivalkoista suuntaa. Vajaat kaksi vuotta sitten se osti Pohjolan pois pörssistä. Kuten HS kirjoittaa “siihen asti osuustoiminnallisella pankkiryhmällä oli ollut toinen jalka pörssissä”. Ja siinä missä Nordea jakaa suuria osinkoja ulkomaille, OP palkitsee asiakasomistajia maksamalla parempaa korkoa talletuksille ja tarjoamalla erilaisia bonuksia. Esimerkiksi asuntolaina-asiakas voi bonuksillaan maksaa vaikka koko vakuutuslaskunsa. 

Artikkelin lopussa HS spekuloi, mitä saattaa tapahtua, jos OP ei palaa FK:n ruotuun. 

“FK:lle OP-ryhmän jääminen pois olisi kohtalokasta. Suurin finanssiryhmä maksaa 17,5 prosenttia FK:n kuluista. Tuskin liittoa voisi enää edes pitää finanssialan pätevänä edustajana, jos OP jäisi pysyvästi pois.”

Täytyy sanoa, että täysin sydämin toivon näin käyvän, sillä mihin Suomi tarvitsee moista liittoa, joka lobbaa täysillä veronkierron puolesta? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Tampax pankiksi olen kutsunut tuota pankkia, joka pitää kirjaa minunkin rahoista.

Saapas näkee mitä Stubbi asialle tekee!

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Kaima, meillä on paljon yhteistä. Sovitaanko, että velatkin?

Juha Hämäläinen

Siinä menisi sitten omaisuus, piiput ja puntarit jakoon ?

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #5

Kun mä kuolen, vanhan piippuni sä saat... :)

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Kiitos tiedosta. Enpä ole tätä OP:n lähtöä omassa uutisvirrassani huomannut, vaikka kyseessä on tosiaan verrattain merkittävästä asiasta. Myös itselläni on tilit Nordeassa ja OP:ssä ja aionkin kysyä, huolisiko OP lainani heille, jottei tarvitsisi enää noita Nordean (aina vain korkeampia) kuluja maksaa.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Samaa olen harkinnut. Nordeassa esim. uuden asuntolainan avausmaksu on 300 €. Ja tämä koskee kaikkia asuntolainoja, vaikka kuinka pieniä. Ja mitä pienempi, niin sitä suurempi todellinen korko asiakkaalle. OP:ssa sen sijaan avausmaksu oli vain 100 €.

Olen toisaalta odotellut, että Suomeenkin tulisi eettinen pankki. Muutama vuosi sitten sellaisesta kohistiin, mutta tällä hetkellä eettistä pankkitoimintaa harjoittaa ainoastaan tanskalainen Merkur-Pankki, johon saa säästötilin, mutta ei voi hoitaa päivittäisiä pankkiasioita.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Näiden kanssa pöyhimistä riittää.

Toimituksen poiminnat