FindianaJones

Suomen kallein nainen?

Tässä katsannossa määrittelen “Suomen kalleimmaksi naiseksi” henkilön, joka on eniten aiheuttanut hallaa suomalaisille veronmaksajille. Ei, hän ei ole Anne Berner - ei ainakaan vielä.

Aloitetaan kuitenkin Bernerin tuoreella tempauksella, sillä asiat liittyvät toisiinsa. Eilen hän piti tiedotustilaisuuden Finaviaan liittyvistä sotkuista. Tilaisuuden jälkeen Ylen haastattelussa Berner uhriutui lausumalla seuraavaa: “Tässä on pyritty siivoamaan erittäin isoa sotkua, joka on syntynyt pitkälti ennen minun aikaani. On kohtuutonta, että sitten itse joudun niin sanotusti syytetyn penkille”.

Berneriä kohtaan esitetyt syytteet olisi ollut helppo väistää toimimalla niin kuin hänen odotettiin toimivan jo viime vuoden lopulla; antamalla oikeuden päättää asiasta.

Kyse oli Finavian tekemistä johdannaiskaupoista, jotka kolahtivat 34 miljoonaa miinukselle. Finavian silloinen hallitus päätti syyskuussa 2015 nostaa kanteen yhtiön entistä hallitusta ja eräitä yhtiön entisiä johtajia vastaan. Asialla oli kiire, sillä kanneoikeus oli vanhenemassa vuoden 2015 lopussa. Finavian hallitus kuitenkin perui aikeensa Bernerin puututtua asiaan. Hän ei myöskään suostunut kutsumaan koolle yhtiökokousta, vaikka Valtiontalouden tarkastusvirasto sitä vaati. Kanneoikeus vanheni ja tappiot jäivät Finavian eli valtion eli veronmaksajien maksettaviksi.

Näiden tapahtumien seurauksena osa silloisen Finavian hallituksen edustajista erosi protestiksi Bernerin toimille. Samaan aikaan julkisuudessa alettiin kysellä, ketä Berner suojelee. Se on edelleenkin hyvä kysymys. Minulla ei ole antaa vastausta, mutta nostan “taikurinhatusta” esiin nimen, joka on vilahdellut vähän siellä sun täällä. Hän on Kirsti Lehtovaara-Kolu.

Vilkaistaanpa tähän väliin, mitä Kauppalehti kirjoitti asiasta 22.12.2015.

“Näyttää siltä, etteivät Finaviaa palvelleet ammattilaiset ymmärtäneet lainkaan koronvaihtosopimuksia hankkiessaan, mitä ostivat. Voi myös olla, että he arvelivat olevansa markkinoita fiksumpia - eräänlaisia suomalaisia georgesoroksia. Luulivatko he tosiaan pystyvänsä tekemään työnantajalleen rahaa sillä, että arvaavat oikein, mihin korkomarkkinat ovat menossa? Johdannaisten ostamisesta vastasivat Finaviassa ilmeisesti oikeustieteen kandidaatti Haapasalon alaiset: talousjohtaja Kirsti Lehtovaara-Kolu ja varatoimitusjohtaja Ari Haapanen.”

En siis ole varma, vastasiko Lehtovaara-Kolu Finavian johdannaiskaupasta. Ja vaikka olisi vastannutkin, niin ei se hänestä vielä tee Suomen kalleinta naista, sillä luvussa 34 miljoonaa on vain kuusi nollaa. Päästäksemme kupruun, josta löytyy yhdeksän nollaa, pitää kelata Lehtovaara-Kolun työhistoriaa taakse päin. Niin, joko arvaatte?

Vastaus löytyy samaisesta Kauppalehden artikkelista: “Kauppatieteen maisteri Lehtovaara-Kolu oli tätä ennen palvellut muun muassa Hanselia toimitusjohtajana sekä sitä ennen Soneraa talousjohtajana sinä aikana, kun yhtiö osti surullisen kuuluisat, sittemmin 5,4 miljardin euron tappiot Soneralle aiheuttaneet umts-luvat Saksasta.”

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/finavian-talousjohto-luuli-olevansa-markkinoita-fiksumpi/nhL2H6zP

Niinpä niin. Tosin ei umts-luvistakaan yksi ihminen ollut päättämässä, mutta kyllä tässä silti aikamoinen taakka yhden naisen harteille kertyy. Hanselin ajoilta ei löydy rahallista kuprua, johon voisi yhdistää Lehtovaara-Kolun nimen, mutta ei sekään keikka ihan putkeen mennyt, sillä aikoinaan Talouselämä kirjoitti pestin päättyneen omituiseen äkkilähtöön.

http://www.talouselama.fi/uutiset/puutaheinaa-johtajien-akkilahdoista-3387804

Arvatkaapa muuten, missä Kirsti Lehtovaara-Kolu vaikuttaa tällä hetkellä? Hänet nimitettiin Metsähallituksen talousjohtajaksi 1.4.2014 lähtien!

Tänä keväänä saatiin aikaiseksi uusi, kovasti arvostelua herättänyt metsähallituslaki, jonka pelätään johtavan muun muassa pohjavesiemme myyntiin. Enkä usko, että sen puolesta vetoa lyöneet kauheasti väärässä ovat. Veikkaan kuitenkin, että sitä ennen halutaan saada TTIP ratifioiduksi, mikä takaa etulyöntiaseman ulkomaalaisille suuryhtiöille. Ratifioinnin suhteen ollaan aikataulusta jäljessä, sillä Etelä-Euroopan maat ovat alkaneet vastustaa moista riistosopimusta. Mikäli asia olisi kiinni kotimaisista päättäjistä, niin homma olisi jo hyvää vauhtia käynnissä.

 

P.S. Sain kirjoitusoikeuteni takaisin eilen, ja olen nyt entistä varovaisempi sanomisistani. Haluankin täsmentää, että otsikon perässä on kysymysmerkki. En siis väitä, että Kirsti Lehtovaara-Kolu olisi yksin syyllinen edellä esitettyihin kupruihin. Kerron vaan, että hänen nimensä esiintyy niiden yhteydessä. Ja mikäli olisin tutkiva journalisti, niin pitäisin kyseistä nimeä erityisen suurennuslasin alla. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Niinpä, paitsi lehtitietojen mukaan kanneoikeus tuota 34 miljoonaan liittyen ei ole vielä vanhentunut.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Ai, missäs lehdessä niin väitetään? Voinet laittaa linkin?

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Osakeyhtiölain mukaisen vahingonkorvausvaatimuksen kanneaika lasketaan sen tilikauden lopusta, jolloin vahingon aiheuttanut toimenpide on tehty. Vuoden vaihteessa siis vanhenivat vuonna 2009 tehtyihin johdannaiskauppoihin perustuvat vaatimukset. Sen jälkeen tehtyjen johdannaiskauppojen osalta kanneoikeus on yhä olemassa eli osa syntyneestä vahingosta on yhä kanneoikeuden piirissä.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen
Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Kenties Berner on kallis Suomelle. Mutta minä kyllä antaisin tuon otsikon tittelin Satu Hassille. Siinä suhteessa hän kyllä on aivan ylivertainen

Jari Kurvinen

Satu Hassi on vain poliitikko. Kalliiksi toki tullut, mutta poliitikko ei kanna muuta kuin poliittisen vastuun eli ei käytännössä ole mistään mitään vastuuta.

Pekka Iiskonmaki

Kallein mies on Mauno Koivisto. Kukaan naisista ei yllä hänen tasolleen. Ei edes tusina naisia.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Mikäli tiedot ns. Koiviston konklaavista pitävät paikkansa, niin Manu on todellakin tullut kalliiksi yhteiskunnalle. Se vaan on aika laaja aihe, kun siihen voidaan liittää markan ecu-kytkennät, pankkituki sekä lamavelallisten konkurssit itsemurhineen.

Esimerkkejä miehistä löytyy paljon ja muhkeita keissejä, kuten vaikka Kemiran GrowHow-kauppa, joka on laitettu Häkämiehen nimiin. Mutta tämän kirjoituksen osalta oli naisten vuoro ja hieman ajankohtaisemmat tapahtumat.

Käyttäjän MauriMyllyl kuva
Mauri Myllylä

Soneran UMTS-kuplaan pääsee alustavasti sisälle google-haulla

Bangemann report 1994
Bangemann komissaari
Bangemann Telefonica
Bangemann Sonera
Bangemann Salin

Mitä sitten on puhuttu ja sovittu missäkin intressiryhmässä ei ole julkista tietoa.

Toimituksen poiminnat