FindianaJones

Nalle on oikeassa

Wahlroos puhui eilen Suomen Liikemiesyhdistyksen seminaarissa ja sai puheillaan taas monien karvat pystyyn. Nalle on kuitenkin oikeassa siinä, mitä sanoi.

Poimin Ilta-Sanomien artikkelista kolme pääkohtaa, joita perustelen. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001260159.html

 

1. ”...tosiasia on se, että tätä täysityöllisyyttä ei pystytä enää digitalisoituneessa maailmassa ylläpitämään sellaisilla palkkataulukoiden alapään palkoilla, jotka meillä siellä tänään on.”

Tässä on sanoman ydin. On jo pitkään ollut tiedossa, että automaatio ja robotit tulevat viemään huomattavan osan työpaikoista. Sen Nalle jätti sanomatta, että vaikutukset kohdistuvat myös keski- ja hyvätuloisiin, kun tekoäly korvaa esimerkiksi juristien ja lääkäreiden työtä.

 

2. ”… Suomen tulisi kehittäytyä kohti yhteiskuntaa, jossa me voimme hoitaa ihmisen hyvinvoinnin ja tulotason tuhoamatta työmarkkinoita, ja se ratkaisu on perustulomalli. Ei tosin sellainen kuin mitä Juha Sipilän (kesk) hallitus on nyt kokeilemassa.”

Samaa lääkettä olen itsekin tarjoillut aiemmin kirjoittamissani blogeissa, joista poimin tähän yhden. http://findianajones.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185424-perustulo-lienee-ainoa-vaihtoehtomme

Ja lienee sanomattakin selvä, että kaikki, mihin Sipilän hallitus kajoaa, hajoaa. Myös perustuloesitys tulee olemaan vesitys sen jälkeen, kun ”tulppa lähtee paatista”.

 

3. ”Meidän on nopeasti edettävä kohti ympäristöä, jossa puretaan kannustinloukut työmarkkinoilta ja missä synnytämme sosiaalisesti oikeudenmukaisen perustulomallin, joka tekee mahdolliseksi ottaa vastaan työtä, myös matalammalla palkkatasolla kuin mikä meillä nykyisin on. Tälle ainoa vaihtoehto on alati kasvava työttömyys ja yhteiskunnallinen kriisi...”

Niinpä, ”sosiaalisesti oikeudenmukainen perustulomalli”. Se on kivijalka, jonka jälkeen voidaan miettiä erilaisten kannustinloukkujen purkamista.

 

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaisi? Nallen Nordea-pankki esitti maaliskuussa, että EKP voisi maksaa 1300 € jokaisen eurokansalaisen tilille. http://www.reuters.com/article/ecb-policy-cash-idUSL5N1733LR

Nordean esitys tarkoitti kertasummana maksettavaa helikopeterirahaa inflaation siivittämiseksi. Itse nokitan esitystä sen verran, että ehdotan kyseistä summaa maksettavaksi joka kuukausi perustulona.

Arvaan, että tässä vaiheessa joku putoaa tuolilta... Mutta se ei ole minun ehdotus, vaan jo viime vuonna 19 professorin joukko julkaisi vastaavan kaltaisen vetoomuksen Financial Timesin sivulla. http://basicincome.org/news/2015/03/europe-quantitative-easing-for-people/

Professoreiden vetoomuksessa tosin oli se ero, että he ehdottivat maksettavaksi 175 €:n suuruista summaa kuukausittain jokaiselle euroalueen kansalaiselle. Kuitenkaan - toisin kuin virheellisesti luullaan - perustulon idea ei ole maksaa kaikille. Edistyksellisin Suomessa tehty perustulomalli lienee Osmo Soininvaaran johdolla vihreiden tekemä mikrosimulaatiomalli, jossa verotus leikkaa perustulon vaikutusta asteittain sitä mukaa, kun tietty tulotaso ylittyy.

Siten perustulo – vaikka se maksetaankin kaikille - kohdistuu käytännössä lähinnä työttömiin ja muihin heikkotuloisiin. Suomen työttömyysaste lienee nykyisin 10 % luokkaa. Karkeasti laskettuna – mikäli professoreiden esittämä 175 € kohdentuisi vain työttömille, siitä kertyisi 1750 €/kk henkilöä kohden.

Samasta aiheesta löytyy asiaa myös tammikuussa ilmestyneessä Taloussanomien artikkelissa. Lainaan siitä lopuksi pari olennaisinta kappaletta.

”Tällainen järjestely – puhumattakaan kokonaan EKP:n rahoittamasta perustulosta – vaatisi olemassa olevien sosiaaliturvajärjestelmien ja luultavasti myös rahajärjestelmän perusteellista mylläämistä ja voi siksi kuulostaa utopistiselta.

Mutta kuten professori Juha Siltala Ylen haastattelussa totesi, myös nykyisten talous- ja sosiaaliturvajärjestelmien ongelmat ovat kasvamassa suuriksi. Työurat silppuuntuvat, eivätkä työ- ja verotulot enää teknologian kehittyessä nouse työn tuottavuuden tahdissa.”

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2016/01/18/perustuloon-ei-loydy-rahaa-mutta-enta-jos-ekp-loisi-sita-tyhjasta/2016526/12

P.S. Fossiiliset järjestelmät vaativatkin aika ajoin "perusteellista mylläystä", jotta ne saadaan palvelemaan kunkin aikakauden tarpeita. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juha Hämäläinen

Suomen ongelma "fossiililsten järjestelmien" siivoomisessa on niiden poliittinen luonne. Tämän luonteen takia ei löydy puoluetta, joka siivoisi omiaan pois pulllataikinaksi muuttuneesta "hallinnosta".....

Poliittinen itsemurha ei puolueille sovi, vaikka nykysysteemi ajaa samaan pisteeseen satavarmasti tosin hitaammin....

Perustulon kannattaja olen ehdottomasti, koska se tuo kaikille mahdollisuuden tehdä mielekästä työtä ilman "fossiilin" hampaanjälkiä persuksissaan. Nämä dinofossiilit, kun pyrkii tekemään pätkäduunista jälkiselvitysten kautta niin vaikeaa, ettei siinä tavallisen ojankaivajan hermo riitä selvitysten selvittämiseen selvitysten selvityksen vaatijalle.....Kerran ruljanssin läpikäynyt ei toista virhettä tee ja jää mielummin tuleen makaamaan!

Kakki nämä ongelmat poistuu perustulolla! Ja mieli keveänä voi ottaa vastaan jokaisen pienenkin tipan toimeentuloa aktivoituakseen ilman "dino-aktivoimisia"....

Toimituksen poiminnat