FindianaJones

Viimeinen pari uunista ulos

  • Viimeinen pari uunista ulos

Eilinen A-Studiossa nähty Atte Jääskeläisen tentti on ilman muuta yksi vuoden tärkeimmistä median rooliin pureutuvista haastatteluista Suomessa.

Näin Jääskeläinen aiemmin perusteli linjaansa hyllyttää pääministeriä koskeva jatkouutisointi. “Asia oli ollut meillä neljän päivän ajan käytännössä pääuutinen. Ylestä oli myös uhkaavasti tulossa osapuoli asiassa, jota tuli käsitellä normaalina uutisasiana normaalien kriteerien mukaisesti.”

Tavallaan ymmärrän pointin, mutta paradoksaalisesti kävikin juuri päinvastoin, ja vieläpä niin, että Jääskeläisestä itsestään tuli se osapuoli.

Eräällä kommenttipalstalla vastaan tuli näkemys, että haastattelu olisi ollut julkisuusstuntti, missä kysymykset oli sovittu etukäteen, ja Jääskeläisellä oli vastaukset edessään, jotka hän luki prompterista.

Asetelma on mielenkiintoinen, sillä noin periaatteessa olisi voinut ollakin, sillä Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavana päätoimittajana Jääskeläinen itse vastaa ohjelman sisällöstä. Mutta olennainen kysymys on, tiesikö hän etukäteen kaikki kysymykset. Kymmenen vuotta Yle Uutisissa työskennelleenä väitän, että ei tiennyt. Vastaukset olivat sen verran takeltelevia, että asia ei jäänyt epäselväksi.

Olisiko tässä käynyt perinteinen, eli kun kissa on poissa, niin hiiret hyppivät pöydällä? Susanne Päivärinnalla ilmeisesti oli jotain hampaankolossa liittyen aikaisempiin sisältöpalavereihin ja kollegoidensa kohteluun. Nyt kun Jääskeläinen joutui työmatkallaan vastaamaan suorassa lähetyksessä, niin Päivärinta päätti räjäyttää potin laittaen samalla oman jatkopestinsä vaakalaudalle.

Haastattelun loppukliimaksi

Susanne Päivärinta: "Pakko kysyä tähän lopuksi, että saanko minä nyt kirjallisen varoituksen, potkut tai myöhemmin siirron toisiin hommiin?"

Atte Jääskeläinen: "En voi taata sitä etukäteen. Katsotaan myöhemmin sitten."

Haastattelu on saanut aikaan odotettua kuhinaa somessa ja kylän raiteilla. Nyt arvuutellaan, kumpi lähtee seuraavaksi Yleltä ulos, haastattelija vaiko haastateltava. 

 

Katso klippi tästä:  http://areena.yle.fi/1-3062261

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Tuo Areenan klippi ei jostain syystä jäänyt aktiiviseksi, mutta jokainen varmaan osaa käyttää copy/pastea.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Susanne teki hyvin, siis niin hyvin, että meän pitäs kaikkien kattoa mallia. Vähän vaan ihmetytti kuitenki se asetelma, että käytävällä seisoen se Jääskeläinen vastaa kysymyksiin kuitenki niin hallitusti kuvattuna, mutta hieno juttu kuitenki kaikkinensa, olipa falski tai ei.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Minusta haasttattelijan ja haastateltavan elekieli kertoi että ei tässä niin tosissaan olla kuin minkä tilanne olisi vaatinut, joten jäi kytemään ajatus yhteisymmärryksessä suunnitellusta revolverihaastattelusta. Toivottavasti olen väärässä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Nämä on niin hauskoja kun valtion instansseissa toimitaan arveluttavasti, kutsutaan instanssin isoin pomo kertomaan miten hyvin kaikki on. Vähän kuin pirulta mentäisiin kysymään, onko se helvetti mukava paikka, ja tokihan se on suurimman pomon mielestä.

Vanha kiinalainen sananlasku sanoo, jos haluat tietää mitä vesi on, älä kysy sitä kalalta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sain potkut vastaavassa tilanteessa laillisuutta puolustaessani, mutta YLE ei uutisoinut, koska en ole toimittaja. Ja toimittaja (tai sen kaveri) pitää olla, että saa OMAN sanomansa läpi ("Saanko MINÄ nyt potkut?") ... :-)

Toimituksen poiminnat