FindianaJones

Piiri pieni pyörii

  • Piiri pieni pyörii

Vauhdikas uutisviikko, kun Sipilä-gatesta siirryttiin jo Yle-gaten pariin ja Guggiskin kaatui siinä välissä. Eilinen Pressiklubi jatkoi siitä, mihin Susanne Päivärinnan tekemässä A-Studion haastattelussa jäätiin.

Keskiviikon A-Studion jälkeen luin, kuinka Susanne Päivärinta oli saanut haastattelunsa johdosta ylistävää palautetta enemmän kuin koskaan ennen toimittajan urallaan – jopa Nizzaa ja Espanjaa myöten. Minäkin päätin lähettää hänelle ”fanipostia” täältä Intiasta. Liitin mukaan blogini, jossa kerron, että monet pitivät haastattelua Ylen julkisuustemppuna.

http://findianajones.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227155-viimeinen-pari-uunista-ulos

Susanne vastasi viestiini ja vahvisti sen - mitä oletinkin - että Jääskeläinen ei tiennyt kysymyksiä etukäteen. Joku tietysti voisi edelleen väittää, että hän valehtelee. Mutta ellen tässä kohtaa uskoisi Päivärintaa, niin ketä sitten? Ja miksi Jääskeläinen olisi tehnyt sellaisen ”julkisuustempun”, jonka lopputuloksena hänestä tuli jupakan yksi osapuoli?

Eilinen Pressiklubi jatkoi siitä, mihin Päivärinnan tekemässä haastattelussa jäätiin. Myös professori Anu Koivunen tivasi ”muiden syiden” perään, mutta Jääskeläinen kuittasi asian väärinkäsityksenä. ”Muut syyt” liittyvät siihen, että Susanne Päivärinnan ja Jan Anderssonin mukaan päällikkö Marjo Ahonen perusteli Sipilän uutisointia koskevia rajoituksia seuraavalla lauseella: ”Lisäksi on muita syitä, joita emme voi teille kertoa”. Kieltämättä mielenkiintoinen ja mielikuvitusta ruokkiva lause.

Pressiklubissa selvisi sekin, että viime keväänä Jääskeläinen oli ehdottanut Ruben Stillerille, ettei Susanna Kuparista otettaisi enää kommentaattoriksi ohjelmaan. Syynä oli Kuparisen kirjoittama näytelmä, jonka sisällöstä Jääskeläinen oli keskustellut muiden yleläisten kanssa. ”Heidän näkemyksensä oli se, että se näytelmä oli luonteeltaan osittain vihapuhetta”, sanoo Jääskeläinen Pressiklubin kohdassa 2:28.

Mielenkiintoinen lausahdus tuokin, sillä termiä ”vihapuhe” käytetään perusteluna myös sille, että sosiaalista mediaa pitäisi siivota. Jos vihapuheeksi luokitellaan fiktiivisessä teatteriesityksessä – jonka tyylilaji on satiiri – esiintynyt kielenkäyttö, niin tätä olisi syytä miettiä hetki, ihan jokaisen.

Mutta mennään keskustelussa eteenpäin. Käsittely Jääskeläisen antamasta, Sipilää koskevasta, keskustelukiellosta alkaa Pressiklubin paikkeilla 15.30. Anu Koivunen kysyy, saavatko kaikki samanlaisen kohtelun, "että jos on oikeusjuttu menossa, niin Yle ei silloin käsittele". Jääskeläisen vastaus on jälleen mielenkiintoinen. ”Ei, tää perustui tähän mun väärinkäsitykseen siitä, että se (oikeusasiamiehen) päätös on tulossa ihan muutaman päivän sisällä."

Kerrataanpa asian taustaa. Sipilän mahdollisesta jääviydestä (Terrafamen rahoituspäätöksessä) tehtiin useita eri kanteluita niin oikeuskanslerille kuin oikeusasiamiehellekin. Myös Sipilän esikunta pyysi asiasta selvitystä. Aluksi ilmeisesti oli tarkoitus, että oikeuskansleri Jaakko Jonkka käsittelisi kantelut. Oman veikkaukseni mukaan siitä luovuttiin, koska oli yleisesti tiedossa, että Jonkka omistaa Talvivaaran osakkeita. Se olisi näyttänyt pahalta. Niinpä käsittely siirtyi oikeusasiamiehelle.

Hmm, kukas onkaan nykyinen eduskunnan oikeusasiamies? ”Petri Jääskeläinen, oikeustieteen tohtori ja valtionsyyttäjä, on nimitetty eduskunnan uudeksi oikeusasiamieheksi 1.1.2010 alkaen.” Kyseinen lause on peräisin Jääskeläisten Sukuseura ry:n webbisivulta.

http://www.jaaskelaiset.fi/fi/Suvussa+tapahtuu.html

Nopealla ”googlauksella” ei selvinnyt, kuinka läheistä sukua Atte on Petrille. Jätän sen asian tutkivien journalistien selvitettäväksi, sillä niitäkin vielä tuntuu löytyvän. Leikittelen kuitenkin ajatuksella, että Atte saattaisi olla vaikka Petrin serkku. Siitä seuraisi aikamoinen yhtälö. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavan päätoimittajan serkku käsittelee pääministerin jääviysasiaa suhteessa omiin serkkuihinsa.

Tämän jälkeen myös Atte Jääskeläisen Pressiklubissa antama vastaus asettuu ihan eri valoon kuin aiemmin. ”Tää perustui tähän mun väärinkäsitykseen siitä, että se päätös on tulossa ihan muutaman päivän sisällä.”

Piiri pieni pyörii...

Stiller päätti ohjelman terveisillä, jotka olivat osoitettu Ylen hallintoneuvostolle, hallitukselle ja toimitusjohtaja Lauri Kiviselle. ”Täällä Ylessä on paljon pelkoa tällä hetkellä. Nyt kysyn, että mitä te aiotte tehdä tälle pelolle, haluatteko että Brežnev ja Kafka heittävät ylävitoset tässä organisaatiossa”.

 

Linkki Pressiklubiin: http://areena.yle.fi/1-3395008?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Heitin tuon vähän kuin täkynä ilmaan, ja nyt odottelen, että joku saisi selville sukulaissuhteen laadun. Mutta vaikka olisivat kaukaisempaakin sukua, niin oletan, että yhteisten juuriensa perusteella ovat läheisissä väleissä.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Lisäksi olen sitä mieltä, että kyseistä yhteyttä ei ole ainakaan Ylen sivuilla haluttu mitenkään mainostaa, kun esim. tässäkin uutisessa puhutaan vain oikeusasiamiehestä mainitsematta hänen nimeään.

"Ensimmäisen kantelun osoite ratkaisi: Sipilä-kantelut tutkii sittenkin oikeusasiamies"

http://yle.fi/uutiset/3-9320060

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Heh, Jonkan osakkeet on olleet arvottomia jo pitkään. Talvivaara on ollut nurin jo pitkään ja pesäkin myyty. Osakekirjoilla voi siis vain pyyhkiä kloaakkia.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Toki, mutta nythän Talvivaaraa - Terrafamesta erillisenä - yritetään taas herätellä henkiin.

http://yle.fi/uutiset/3-9235327

Lisäksi sidonnaisuus ilmenee ideologisella tasolla.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Valitettavasti joudun tuottaa pettymyksen taas. Terrafame on 100% valtion firma. Ainoa edunsaaja on valtio.

Terrafamesta ei olla irrottamassa mitään osaa, vaan Perä haluaa tulla toisella talvivaara- firmalla osakkaaksi. Joka ei kyllä ilman rahaa onnistu.

Tässä kyseisessä tapauksessa ei nyt ole vaan mitään tuulivoima-pekkarointia
Valitsn.

Toimituksen poiminnat