Puolustusvero?

Toissapäivän Hesari otsikoi Sipilän etsivän rahaa armeijan hävittäjähankintoihin. No, se on selväkin, ettei peltipoliisien tuotto riitä tähän häkkyrään. Niinpä esillä on kuulemma ollut puolustusvero Suomen satavuotisen itsenäisyyden nimissä.

Mikäli kansa verollepannaan, niin siitä on tulossa ikuisuusvero. Nimittäin vaikka hävittäjien hankintahinta on jumalattoman suuri summa, niin siltikin se on murto-osa niiden elinkaarikustannuksiin nähden. Niistä HS:n toimittaja ei uskaltanut piirrellä numeroita, mutta muut ovat piirrelleet. Esimerkiksi Savon Sanomat vertasi summia norjalaisten tekemään kauppaan. 

”Jos F-35-hävittäjiä tilattaisiin Suomeen 64, norjalaisten hinnoin kauppasumma olisi 9,35 miljardia. Elinkaarikustannukset nousisivat norjalaisten hinnoin yli 35 miljardiin euroon.” 

Savon Sanomat unohtaa kuitenkin riskianalyysin. F-35-monitoimihävittäjän kehitystä voi miltei verrata Olkiluoto kolmoseen, ja jopa Pentagon on myöntänyt koneissa olevan puutteita. Myös Yhdysvaltain senaatin puolustusvaliokuntaa johtava John McCain kauhisteli Pentagonin virkamiehille, että F-35-hävittäjän kehitysohjelma on ollut skandaali ja tragedia Yhdysvalloille. 

Muun muassa näistä syistä johtuen Kanada laittoikin oman tilauksensa jäihin. Tästä johtuen voi tietenkin olettaa, että esimerkiksi Suomeen kohdistuva lobbaus käy entistä kiihkeämpänä. 

Viime kesänä MOT paneutui kanadalaisten keissiin, jota voi hyvinkin verrata suomalaiseen ainakin koneiden lukumäärän osalta. Kanadalaisten oli tarkoitus hankkia 65 monitoimihävittäjää eli yksi enemmän, mitä Suomeen on kaavailtu. Kanadan hankkeen pani kuitenkin jäihin juuri elinkaarikustannuksiin liittyvä suuri epätietoisuus. 

”Brittiläisen Kolumbian yliopiston kansainvälisen politiikan ja oikeustieteen professori Michael Byers on tunnettu puolustuspolitiikan arvostelija Kanadassa. Hän laski omat arviot elinkaarikustannuksista 30 vuodelle. Byers lisäsi aikaisempiin laskelmiin maltillisen ja vakavan riskin skenaariot.”

Ja arvatkaapa, mikä oli elinkaarikustannus vakavan riskin osuessa kohdalle?

85 miljardia euroa!

 

MOT:n artikkeli: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/23/f-35-havittajien-venyva-hintahai…

FindianaJones
Sitoutumaton Parainen

Syksyllä 2014 ilmestyi kirjoittamani matkakirja Findiana Jones. Kirjassa liikutaan Suomesta Intiaan ja takaisin. Otan siinä kantaa myös yhteiskunnallisiin asioihin sekä maailmanpolitiikkaan laajemmin. Olin myös ehdokkaana kevään 2015 eduskuntavaaleissa sitoutumattomana Itsenäisyyspuolueen listalla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu