Kuntavaalien kuuma peruna

Kuntavaalien kuumin kierros lienee jo nähty, kun suunnitelmat Liikenneverkkoyhtiö Live Oyj:n osalta pantiin jäihin. Bernerin sooloilusta ja hänen autoveron poistamispuheista johtunut autokaupan hyytyminen oli akuutti syy, miksi peli puhallettiin poikki.

Tilanteen kuumetessa Petteri Orpon oli pakko ottaa valtiovarainministerin roolissa asiaan kantaa, ennen kuin selvitys ehti palata lausuntokierrokselta. Täytyy todeta, että onneksi asialla oli Orpo eikä hänen edeltäjänsä, jonka lausunnot ja matemaattinen ajattelu on tunnetusti hieman ailahtelevaa.

Kyseessä oli Orpolle selvästikin mieluinen tehtävä, joka sattui juuri sopivasti ennen kuntavaaleja. Myös Timo Soini sai suunsa auki ja sanoi, ettei ”kyttäyspaikannus” ja yhtiöittäminen etene hallituksessa.

Soini oli tietysti huolissaan persujen julkisuuskuvasta ennen vaaleja, mutta taisi puhua tällä kertaa jopa totta. Nimittäin Lännen Median saaman pöytäkirjan mukaan hallituspuolueet eivät sopineet liikenneverkkojen yhtiöittämisestä eivätkä edes sen selvittämisestä, kun hallitus antoi viime keväänä Bernerille tehtäväksi esityksen valmistelun.

Vielä eilen päivällä hän syytti Soinia ja Orpoa lupausten pettämisestä. Mutta illalla, kesken A-studion suoran lähetyksen, tuli tieto, että hanke on pantu jäihin. Siinä välissä lienee keskusteltu myös pääministerin kanssa. On varmastikin ollut karvas pala keskustan ministerikaksikolle todeta, että kuntavaalikierros tuli ryssittyä ja mustapekka jäi käteen.

Toki heillä oli myös huonoa onnea ajoituksen suhteen, mutta ei silti voi välttyä ajatukselta, että kostautuiko myös ylimielinen asenne ja kiireessä tehty ”vatulointi”.

Lisäksi hanke haisi liikaa kepulaiselle. Vähemmälle huomiolle lienee jäänyt se, että Bernerin asettaman selvitysryhmän puheenjohtajana toimi Esko Aho. Kovin kepulainen idea oli sekin, että hanke yritettiin synkronoida maakuntauudistuksen kanssa.

Takavuosien hittibiisi kuului ”Live is life, nanananana…” Eli saapas nähdä, nouseeko tämäkin hanke tuhkasta kuin Guggis konsanaan – heti kuntavaalien mentyä ohi. Jos jotain pitää veikata, niin kevyttä mutinaa varmasti ilmenee, mutta Live Oyj:n osalta olen valmis lyömään vetoa sen puolesta, että sellaista ei tämän vaalikauden aikana perusteta.

 

FindianaJones
Sitoutumaton Parainen

Syksyllä 2014 ilmestyi kirjoittamani matkakirja Findiana Jones. Kirjassa liikutaan Suomesta Intiaan ja takaisin. Otan siinä kantaa myös yhteiskunnallisiin asioihin sekä maailmanpolitiikkaan laajemmin. Olin myös ehdokkaana kevään 2015 eduskuntavaaleissa sitoutumattomana Itsenäisyyspuolueen listalla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu