FindianaJones

VIPS-järjestö lähetti muistion Trumpille

  • VIPS-järjestö lähetti muistion Trumpille

VIPS-järjestö, joka koostuu Yhdysvalatin eri tiedustelupalvelujen veteraanitiedustelijoista, on lähettänyt presidentti Trumpille muistion. Sen kaksi ensimmäistä pääkohtaa kuuluvat seuraavasti. 

”1 – Kirjoitamme Teille antaaksemme yksiselitteisen varoituksen aseellisen yhteenoton vaarasta Venäjän kanssa – yhteenoton, joka voi eskaloitua aina ydinsotaan saakka. Tämä uhka on lisääntynyt sen jälkeen kun teitte Syyriaan risteilyohjushyökkäyksen vastatoimena väitetylle huhtikuun 4. päivänä kemiallisilla aseilla tehdylle hyökkäykselle syyrialaisia siviilejä kohtaan.


2 – Alueella toimivat kontaktimme Yhdysvaltain armeijan joukoissa ovat kertoneet meille, että näin ei ole tapahtunut. Ei ollut mitään Syyrian tekemää ”hyökkäystä kemiallisilla aseilla”. Sen sijaan Syyrian armeijan lentokone pommitti Syyrian al-Qaidan ammusvarastoa, joka osoittautui olleen täynnä myrkyllisiä kemikaaleja. Tuuli puhalsi syntyneen kemikaalipilven läheiseen kylään, jossa tämän seurauksena kuoli useita ihmisiä.”


Tämä  Yhdysvaltain armeijan joukkojen selvitys tapahtuneesta kuulostaa loogiselta, sillä kuten moni on jo ehtinyt todeta, Assadilta puuttui motiivi hyökätä omia siviilejä kohtaan.

Mikä ihmeen VIPS?

Joukko CIA:n veteraaneja perusti VIPS:in tammikuussa 2003 havaittuaan, että Dick Cheney ja Donald Rumsfeld olivat määränneet aiemmat kollegansa tehtailemaan näyttöä, jolla voitaisiin oikeuttaa sota Irakin kanssa.

 
”Lähetimme ensimmäisen muistiomme presidentille helmikuun 5. päivänä 2003, sen jälkeen kun Colin Powell oli pitänyt valheellisen puheensa YK:ssa. Päätimme muistiomme presidentti Bushille näihin sanoihin: Kellään ei ole täydellistä totuutta, eikä meillä ole kuvitelmia, että analyysimme on ”kiistaton” tai ”vastaansanomaton” [adjektiiveja joita Powell käytti syytteissään Saddam Husseinia vastaan].

Seurattuamme Powellia tänään olemme vakuuttuneita, että Teidän kannattaisi laajentaa keskustelua niiden asiantuntijoiden ulkopuolelle, jotka selvästi haluavat sotaa, jolle me taas emme näe perusteltua syytä ja jonka tahattomat seuraukset olisivat todennäköisesti katastrofaaliset.”


Ilmeisesti Bush ja kumppanit saivat muistion, mutta siitä ei välitetty. Sota alkoi ja seuraukset todellakin olivat katastrofaaliset. 


Just Foreign Policy -järjestön arvion mukaan sodassa kuoli 1,4 miljoonaa ihmistä ja yli neljä miljoonaa irakilaista haavoittui tai vammautui loppuiäkseen. Lähes viisi miljoonaa joutui lähtemään kodeistaan, puolet heistä ulkomaille. Yhdysvallat teki sodan aikana yli 33 000 ilmapommitusta. Osa ammuksista jäi räjähtämättöminä maastoon surmaten myöhemmin vielä yli 80 000 siviiliä. Lisäksi sotaa seurasi infrastruktuurin ja yhteiskunnan täydellinen tuhoaminen.  


Myöhemmin muun muassa Britannian entinen pääministeri Tony Blair pyysi asiaa anteeksi. Vuonna 2015 hän myönsi CNN:n haastattelussa, että ennen sotaa saadut tiedustelutiedot olivat virheellisiä.

 
Ollaanko nyt toistamassa samaa virhettä? Pitäisikö tämän kertainen muistio saattaa tiedoksi myös Suomen presidentille, joka niin hanakasti puolusti Yhdysvaltain tekemää Tomahawk-iskua heti sen tapahduttua?

 
Edellisellä kerralla (vuonna 2003) VIPS-järjestö oli oikeassa. Tällä kertaa se varoittaa yhteenoton vaarasta Venäjän kanssa, mikä voi eskaloitua aina ydinsotaan saakka. Saulin kannattaisi muistaa, että vuonna 2014 hän oli mukana allekirjoittamassa Suomen ja Naton välistä isäntämaasopimusta. Kyseinen sopimus takaa Naton joukoille oikeuden käyttää Suomen kamaraa tukikohtanaan.

 
Siteeraan lopuksi, mitä Iltalehden toimittaja Juha Ristamäki kirjoitti asiasta jo vuonna 2014.

 
”Kyllähän tämä sotilasstrategia Venäjälläkin ymmärretään. Jos sota tulee, niin Venäjä pyrkii eliminoimaan Naton toiminnan Suomen ja Ruotsin kautta. Se tarkoittaa iskuja suomalaiseenkin infrastruktuuriin.”

 

VIPS-muistio: https://consortiumnews.com/2017/04/11/trump-should-rethink-syria-escalat...


Vastavalkean suomennos: https://vastavalkea.fi/2017/04/13/28-tiedusteluasiantuntijaa-varoittaa-t...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Samainen VIPS muun muassa väittää, ettei Venäjä ole mitenkään sekaantunut USA:n presidentinvaaleihin.

Sounds like fake news to me...

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

No niin, eipä sitten muuta kuin kaivelemaan todisteita esiin siitä, että olisi sekaantunut.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

NSA, FBI ja CIA antoivat aiheesta yhteisen lausunnon jo tammikuussa.

Hämäläinen ei tuotakaan lausuntoa toki usko, jos Peskov ei tunnusta.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Ilmassa leijuu vahvasti suursodan uhka:
”Kyllähän tämä sotilasstrategia Venäjälläkin ymmärretään. Jos sota tulee, niin Venäjä pyrkii eliminoimaan Naton toiminnan Suomen ja Ruotsin kautta. Se tarkoittaa iskuja suomalaiseenkin infrastruktuuriin.”

ja Mika pohdiskelee omaa fake news-validiointiaan täysin todistamattomilla väitteillä. Käsittääkseni Venäjän voidaan katsoa sekaantuneen, jos siitä olisi jotakin näyttöä. Ei muuten.

Tosin tällä hetkellä Venäjä ja Putin on syyllinen kaikkeen, ellei toisin todisteta. Ja jos todistetaan, se on fake news.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllähän kaikki ymmärtää Trumpia myöten, että sotahan siitä syttyy, kun sopivasti ammuskellaan. Taitaa Trumpinkin kohdalla olla pontimena, että USA:n sotateollisuus tarvitsee markkinoita ja tuotteilleen kysyntää. Sitä ei muuten synny kuin, että pommitetaan ja ammutaan ohjuksia. Niitä on nyt hyvä tilaisuus syytää muslimien niskaan, kun Irakin sodasta lähtien heitä on syytetty milloin mistäkin.

Poika-Bushin hallinto oikein hyvin tiesi, että tiedustelutarinat olivat keksittyjä. Collin Powelin kehonkielestä ei voinut erehtyä, kun hän tv:ssä esitteli Saddamin vanhoja ohjuksia.

Sama pelijatkuu. Eiköhän tässä toteuteta Milton Friedmannin ja Chicagon koulukunnan oppeja. Kyllä noilla värkeillä luulisi rettelöt hiljenevän, jos sitä todella haluttaisi. Kaksi suurvaltaa siihen oikein hyvin pystyisivät. Panivathan ne Saksankin matalaksi muutamassa hetkessä, vaikka kysymys oli aivan eri luokan asiasta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Se mikä Idlibissä tappeneesta myrkystä varmuudella tiedetään, on että kyseessä oli sariini. Tämän ovat uhrien laboratoriotutkimukset Turkissa vahvistaneet.
Se mitä ei tiedetä varmuudella, on sariinin levittäjä, tai tapahtuma mikä johti kaasun leviämiseen. Täytyy turvautua päätelmiin.

Sariini valmistetaan kaasuhyökkäystä varten kahdesta komponentista mitkä sekoitetaan keskenään, samoin kuin vaikkapa epoksi. Varastoitaessa nämä komponentit säilytetään erillään. Sariinia ei synny mainittavasti sattumanvaraisessa pommihyökkäyksessä, vaikka komponentit olisivat iskun kohteena olevassa varastossa valmiina. On käytetty vertausta yrityksestä valmistaa borsch-keittoa ampumalla kranaatti vihannestorille. Soppaa ei synny.

Näin ollen on hyvin paljon todennäköisempää, että valmis sariini pudotettiin kohteeseen pommina taivaalta. Pudottajaa emme tiedä, mutta viitteet Al Assadin hallinnon suuntaan ovat vahvat. Se taas tiesikö Syyrian diktaattori tästä iskusta etukäteen on epäselvää, samoin kuin se tiesivätkö venäläiset tai amerikkalaiset.
Kyseessä saattaa olla tunarointi mistä suurvallat ottavat kaiken mahdollisen irti niin kauan kuin tapaus on tuore.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Juha Hämäläinen, katsos kun se on niin, että USA:kin valehtelee joskus, mutta Venäjä valehtelee aina! Siksi olen taipuvainen uskomaan enemmän amerikkalaisten näkemystä tässäkin asiassa.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Minusta tuntuu, että suuri osa suomalaisista on yhtä taipuvaisia kuin sinäkin. Eli ei hätää, kuulut joukkoon.

Uskotko muuten siihen, että Iraksista löydettiin kemiallisia joukkotuhoaseita?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kuten aikaisemmassa viestissäni totesin, USA:kin valehtelee joskus (kuten Irakin joukkotuhoaseista), mutta Venäjä valehtelee aina. Uskotko sinä, että sen malesialaisen matkustajakoneen ampui alas ukrainalainen hävittäjä? Jos uskot, niin uskot tietysti myös venäläisten tämänkertaisen valheen kapinallisten sariinivarastoista. Lukaisepa Alfthanin kommentti tässä ketjussa ja kumoa se. Minulle ei tule viimeisen viiden vuoden ajalta mieleen yhtään lännessä ja idässä erimielisyyttä aiheuttanutta asiaa, jossa Venäjä olisi puhunut totta.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

Sinulla on jostain syystä kova hinku tyrkyttää Venäjää, vaikka en ole maininnut sitä blogissani sanallakaan. Sen sijaan jutun keskiössä on Yhdysvaltain eri tiedustelupalvelujen veteraanitiedustelijat.

Alfthanin kommentti on mielenkiintoinen ja minulle uutta tietoa. Sitä pitää miettiä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

VIPS:n ja Hämäläisen kuvaama sariinin leviämistapa on sangen epätodennäköinen, mutta väliäkö sillä on enää nykyisen hybridisodan disinformaatiotulvassa.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Olisi mielenkiintoista kuulla todennäköisempi vaihtoehto. Ja mikäli se menee siihen, että Assad teki sen tieten tahtoen, niin sitten olisi mielenkiintoista kuulla myös, mikä oli Assadin motiivi. Kuuntelin eilen illalla aiheeseen liittyvän radiokeskustelun ja siinäkin keskustelijat menivät kovin hiljaisiksi, kun alettiin miettiä (tahallisen) teon motiivia.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kun Al-assad on tehnyt jo aikaisemminkin lukuisia kaasuiskuja omaa kansaansa vastaan, niin mikä oli silloin motiivi? Varmaan sama kuin nytkin, eli tuhota vastustajat kuolonuhreista piittaamatta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Todennäköisemmän vaihtoehdon olen esittänyt yllä. Ja perustellut.

Assadin itsensä motiivia tähän emme tarvitse, riittää jonkun hänen alaisensa komentajan motiivi - tuhota vastustajia.

Ei BUK-ohjuksen matkustajakoneeseen ampuneilla sotilashenkilöillö ollut tarkoitus ampua alas malesialaista matkustajakonetta ja päästä siten historiaan. Samoin ei tässäkään välttämättä ollut tarkoituksena tuhota näyttävästi suuri määrä siviilejä, lapsia etenkään. Mutta tapahtuneesta tuli hyvin julkinen, yksityiskohtiaan myöten.
Seuraava liike on luonnollisesti yritys peitellä tapahtunutta. Ja seuraavaksi kilpaileva osapuoli ottaa luonnollisesti kaiken irti julkisuudesta, vaikkapa ne 59 tomahawk-ohjusta, näyttävästi.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Mitä enemmän tunnen länttä sen enemmän HALVEKSIN länttä..Jos uskoo lännen valheisiin niin todennäköisesti uskoo myös THLn valheisiin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kun seuraavan kerran pysähdyt venäläisessä satamassa, jää siellä pois, niin ei tarvitse kestää tätä halveksittavaa länttä :)

Venäjämieliset jaksavat aina ruikuttaa, kuinka kurjaa täällä Suomessa, Länsi-Euroopassa ja USA:ssa onkaan. Kun heitä kehottaa muuttamaan ihannemaahansa, niin ei kiinnosta. Eipä kai, kun Suomen peruspäiväraha on suurempi kuin ammatti-ihmisen palkka Venäjällä.

Toimituksen poiminnat