FindianaJones

Sipilän u-käännös

  • Sipilä Turun lentokentällä. Kuva: Antti Hämäläinen/IS
    Sipilä Turun lentokentällä. Kuva: Antti Hämäläinen/IS

Viime päivien tapahtumat noudattvat hallituksen tutuksi tullutta linjaa, jota kuvaa yksi sana, u-käännös. Nyt se tapahtui matkalla Naantaliin sen jälkeen, kun Sipilä oli ensin itse lentänyt Cessnalla Helsingistä Turkuun. 

Ilta-Sanomat hehkutti artikkelissaan Cessnan ominaisuuksia ja kuvasi reissua dramaattisin sanakääntein. 

”Tiistai-iltapäivänä pääministeri Juha Sipilällä (kesk) oli edessään kova paikka. Hän lensi Helsingistä Turkuun ja aloitti matkan Naantaliin, jossa hänen oli tarkoitus luovuttaa hallituksensa eronpyyntö tasavallan presidentille Sauli Niinistölle. Kultarantaan asti Sipilä ei ehtinyt. Kesken matkan hänen korviinsa kieri tieto, jonka mukaan enemmistö perussuomalaisten kansanedustajista eroaa eduskuntaryhmästä ja perustaa uuden ryhmän.”

Reissun dramatiikka haihtuu kuitenkin kuin pieru Saharaan, kun lukee Turun Sanomien 3.6. päivätyn artikkelin, jossa kerrotaan seuraavaa. 

”Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa. Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta. Sipilän hallitus voisi helposti jatkaa työskentelyään, koska keskustalla on 49 ja kokoomuksella 37 kansanedustajaa.”
 
Lännen Media kertoi siis jo reilua viikkoa aiemmin, mitä tulee tapahtumaan. Tässä valossa Cessna-reissu, u-käänös matkalla Naantaliin ja sitä seurannut Turun lentokentälle järjestetty tiedotustilaisuus muuttuvat mediatempauksen irvikuvaksi. 

Minulta – kuten varmaan monelta muultakin – oli jäänyt kyseinen Lännen Median raportti lukematta, ja seurasin (lavastettuja) tapahtumia ikään kuin ne olisivat tapahtuneet spontaanisti. 

Selvää toki oli, ettei hallitus tule hajoamaan, mutta oletin, että persuja paikkaamaan olisi otettu komppiryhmä KD & RKP. Vaikkakin ennen kuntavaaleja RKP:n Anna-Maja Henriksson esitti kriittistä sote-kantaa, niin varmasti se olisi saatu ”elastoitua” hallitusohjelmaan sopivaksi. 

Nyt kun katsoo asioita uudessa valossa, niin täytyy sanoa, että Sipilä ja Orpo pelasivat tilanteen täydellisesti ”hajoita ja hallitse” -kaavaa noudattaen. Soinin kanssa tehdyllä sopimuksella saatiin enemmistöhallitus jatkamaan soten ja kuntauudistuksen maaliinviemistä. Mutta samalla saatiin ”jytkyryhmä” perusteellisesti hajalle ja tehtiin siten vaarattomaksi seuraavia vaaleja silmällä pitäen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Ymmärrän, että hallitusohjelman toteuttamiseksi Sipilän, strategisena johtajana, on tässäkin asianmukaisesti turvauduttava vaihtoehtoiseen strategiaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eihän hallitusohjelmaa ollut tarkoituskaan noudattaa, sen tiesi Soinikin eikä siksi edes yrittänyt.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"Soinin kanssa tehdyllä sopimuksella saatiin enemmistöhallitus jatkamaan soten ja kuntauudistuksen maaliinviemistä." Ja samalla Soinille taattiin mehevä hillotolppa jonkun eurooppalaisen maan suurlähettiläänä.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Aina vaan paranee! Nyt kerrotaan Sipilän polttaneen Niinistölle suunnatun hallituksen erokirjeen Kesärannan saunan takassa. :)

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela

:D Ei helvettiläinen .... ilmankos kelit lämpenivät.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa ymmärtää myös se, että vaikka vastaavassa tilanteessa pääministeripuolueena olisi ollut kokoomus tai demarit, niin aivan samalla tavalla olisi toimittu.

Politiikka on peliä, jossa toiset ovat parempia kuin toiset

Käyttäjän markkujhhamalainen kuva
Markku Hämäläinen

No sehän on päivänselvää että olisi ollut aivan sama mikä puolue olisi ollut pääomapuolueena.
Kaikkihan meidän eduskuntapuolueemme ovat uskollisia, sekä täysin rähmällään pääomille, jotka Suomenkin poliikan suuntaa määräävät.

Siis miten esim. soten yksityistämiskehitys olisi ollut kansan tahto?

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Oikein Markku. Itäsysteemin romahdettua maailmassa siirryttiin pääoman maailmankauteen. Suomeakin on hallinnut siitä lähtien radiaali äärioikeistolainen klikki, joka viis välittä esimerkiksi perustuslaista. Tavoitteena on kansanvallan ja kansallisvaltioiden alasajo. Välineenä siihen tarvitaan media, jolla itse asiassa onkin suurempi valta kuin poliitikoilla. Pääoma, valtavalemedia ja politiikka ovat nyt suurinpiirtein yhtä. Monikaan toimittaja ei halua sitä tiedostaa. Kunhan vain kelaa lastensa ruuan, koulutuksen ja yleisen hyvinvoinnin puolesta. Suuresta maailmasta tai tulevaisuudesta välittämättä. Omat mielipiteet ovatkin raskas asia. Helpompaa ja kevyempää on seurata viiteryhmää. Ja Sanoma Oy:hän siellä ylinnä suuntaa viittoilee. Suomessa. Aatos Erkko oli ehdottomasti Suurin Suomalainen Kekkosen kauden jälkeen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Nyt kun katsoo asioita uudessa valossa, niin täytyy sanoa, että Sipilä ja Orpo pelasivat tilanteen täydellisesti ”hajoita ja hallitse” -kaavaa noudattaen. "

************************************************************

Roomalaista periaatetta noudattaen kriitikko Soinikin saatiin hallitukseen viimeksi ja kävi kuten odotettua eli gallupeissakin suosio puolittui. Soini kyllä hallitukseen halusikin ministerijobin ja tulevan palkkioviran takia mutta muuten puolueen olisi kyllä kannattanut jäädä edelleen oppositioon ja odotella sitä suurimman puolueen paikkaa.

Toinen kikka eli "hajota ja hallitse" -temppu.... noh, mikäli käy ilmi että tosiaan Keskusta ja Kokoomus ovat olleet Soinin kanssa sopimassa (kuten näyttää olleen),.... on aika mestarillista peliä heiltä. Aika tökeröä näyttelemistä, mutta poliittiselta kannalta (jossa moraalia ei juurikaan tunneta) oikein kelpo näytelmä ja etenkin tehosi ja kaikki saivat haluamansa. Tosin siis suuri osa Soinin loikkareihin ei tule saamaan juuri mitään... pois lukien soinilaiset ministerit.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Kokkolan iltatorilla eilen illalla minulle perusteltiin, että se palkinto Soinille olisi nimenomaan suurlähettilään paikka Lontoossa. Kansanedustajaehdokkaaksi Soini tuskin enää lähtee, vaikka uusi puolue sitä tarvitsisikin. Se oli siinä!

Toimituksen poiminnat