FindianaJones

Ministerikopla ja herra Sote

  • Ministerikopla ja herra Sote

Onko tuleva oikeuskansleri kenties hieman hölmö, kun menee avoimesti paljastamaan sekä itsensä että ministereiden likaisen pelin? Tämä kysymys nousi mieleen, kun luin eilisen Ylen uutisen.

Katsotaan ensin, mikä oli sotelain esittelyn lähtökohta.

”Virkamieslähteiden mukaan ministeriössä ehdittiin kuitenkin pohtia laajasti sitäkin, miten he toimisivat tilanteessa, että he joutuisivat paineen alla esittelemään lain, jonka tiesivät perustuslain vastaiseksi.

Lain esittelijä on juridisesti vastuussa siitä, mitä esityksessä sanotaan. Vaarana oli, että esittelijä kirjaisi lakiesitykseen eriävän mielipiteen. Virkamiehellä on esittelypakko, mutta kirjaamalla lakiin eriävän mielipiteen, virkamies voi ilmaista, ettei seiso lain takana. Se on lain esittelijältä vahva viesti eduskunnalle.”

Kun siis oli ilmeinen riski eriävän mielipiteen kirjaamisesta, niin silloin kutsuttiin herra Pöysti apuun. Hän otti koko roskan hartioilleen, ja nyt hän avoimesti tunnustaa, että joutui tiukkaan poliittiseen ohjaukseen.

”Kyllä tässä oli hyvin tiukka poliittinen ohjaus. Ministerit yksityiskohtaisesti käsittelivät lain pykälätekstejä hyvinkin yksityiskohtaisesti, Pöysti kertoo.”

Julkisuudessa on jo aiemmin epäilty, että Pöystille luvattiin ensi vuonna alkava oikeusministerin pesti palkinnoksi siitä, että runnoo sotelain läpi. Hallitus ei ilmeisesti pitänyt riskinä sitä, että lakiesitys kaatuisi valiokunnassa, koska sen oli laskettu olevan poliittisilta voimasuhteiltaan hallitukselle lojaali.

Mutta miten herra Pöysti kuvittelee pystyvänsä olemaan uskottava tulevassa oikeuskanslerin virassaan, kun hän on vain hetki aiemmin esitellyt 15 lainvastaista kohtaa sisältävän paketin tiukan poliittisen painostuksen alaisena? Onko hän niin hölmö, ettei tajua ristiriitaa, vai niin häikäilemätön, ettei välitä?

Ylen uutinen paljastaa lisäksi sen, ettei tässä oltu ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Menettelytapa tuntuu kuuluvan hallituksen työkalupakkiin.

”Vastaavanlaisia järjestelyjä, joissa projektin päällikkö ottaa lain nimiinsä, on Varhilan mukaan tehty aikaisemminkin silloin, kun suuren lakipaketin on katsottu olevan liian laaja tai ongelmallinen yksittäisten virkamiehen vastuulle."

Niin, mitäs muita lakipaketteja onkaan lähiaikoina sorvattu?

Lisäksi uutinen vahvistaa epäilyjä siitä, miksi oikeusministerin pallille istutettiin lakiasioista täysin kuutamolla oleva laborantti. Ja varmuuden vuoksi tämän toiseen käteen pantiin vielä työministerin salkku, jotta aika kuluisi enemmän sitä penkoessa. Syy on yksinkertaisesti se, että hallituksen ministerikopla tiesi jo etukäteen tulevansa runnomaan hallituskaudellaan lainvastaisia esityksiä.

Tällä hetkellä Suomessa ei ole oikeuskansleria lainkaan. Kun hänellä taitaa olla tärkeämpää tekemistä. Eikä toisaalta haluttu saattaa häntä kiusalliseen tilanteeseen, ennen kuin soteuudistuksen oli laskettu olevan turvallisesti satamassa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Oikein hyvä keskustelun avaus. Kiitoksia, Juha!

Olen menossa kirjastoon lainaamaan Orwellin kirjan. Luettuani sen palaan kommentoimaan mitä yhteistä näissä kahdessa "innovaatiossa" on.

Kunhan emme vaan tee ajatusrikosta: http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/vuonna-1984/

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ellei presidentti anna Pöystin nimityksestä pätevää meriselitystä, mihin hän ei kykene, on oikeudellisen ja poliittisen johdon uskottavuus ja luotettavuus mennyttä kalua, jos sitä on koskaan ollutkaan.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Joo, kyllä ohuella mennään, kun maassa ei ole oikeuskansleria ollenkaan, ja ensi vuoden alusta istutetaan pukki kaalimaan vartijaksi.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Kiitos vinkistä ja linkistä. Kaivetaanpa sieltäkin yksi sitaatti esiin.

”Järjestely on perustuslain ja ennen kaikkea oikeuskanslerin tehtävän hoitamisen edellyttämän riippumattomuuden kannalta kyseenalainen. Kysymys ei ole mistä tahansa virkamiehestä, vaan nimenomaan hallituksen valvontaa varten perustetusta instituutiosta, jonka tehtävien asianmukaiseksi hoitamiseksi tarvitaan riippumattomuutta, jota tämänkaltaiset järjestelyt nakertavat edelleen.”

Näin on sanonut Turun yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Janne Salminen.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Kaivetaan vielä toinenkin linkki ja pari kappaletta siitä. Ellei joku muista, niin Pöystihän toimi aiemmin VTV:n pääjohtajana.

”Miksi media ei nosta esiin Tuomas Pöystin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan hallintotoimissaan saamaa lainvastaisuustuomiota? Pöystin pääjohtajuusaikana useat henkilöt VTV:ssä kokivat oikesturvansa uhanalaiseksi tai loukatuksi tai tulleensa väärinkohdelluksi. Lopulta eräs henkilö (en minä) valitti kohtelustaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. ”KHO kumoaa Valtiontalouden tarkastusviraston päätöksen lainvastaisena”, kuului KHO:n päätös 13.11.2015 (taltionumero 3252, diaarinumero 1631/3/13).

Päätös on varsin erikoinen, sillä VTV on itse hallinnon laillisuusvalvoja poliisivaltuuksin. Nyt siis korkein tuomioistuin joutui kumoamaan laillisuusvalvojan päätöksen lainvastaisena. Mitä tämä kertoo kyseisen laillisuusvalvojan (VTV) osaamisesta, vastuuhenkilöiden pätevyydestä sekä ilmapiiristä? Eikö lainvastaisesta päätöksestä vastuulliset olisi tullut erottaa silloisista viroistaan tai muutoin ojentaa heitä? Kuitenkin nyt sama vastuuhenkilö hakee oikeuskansleriksi, ylimmäksi lainvalvojaksi ja – kuten näyttää – presidentin toimesta aiotaan siihen nimittää. Missä on oikeus? Missä on laki? Missä on luottamus?”

https://vastavalkea.fi/2017/05/08/tuomas-poystin-n...

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Edellä oleva artikkeli on kirjoitettu jo toukokuun alussa, ja kyllä sen jälkeen ainakin Iltalehti sivusi aihetta. Otsikon mukaan VTV:n työilmapiiriä on yritetty parantaa naurujoogalla. :)

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201706242200219722...

Toimituksen poiminnat