FindianaJones

Maatalousministeri puhuu puuta heinää

  • Maatalousministeri puhuu puuta heinää

Perjantaina Yle otsikoi juttunsa ”Brexit uhkaa leikata Suomen maataloustuista jopa 100 miljoonaa euroa”. Otsikko perustuu maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän puheisiin siitä, että Britannian lähtö tekee loven EU:n budjettiin.

Onhan se totta, mutta siinä joko unohtuu tai tahallaan unohtuu eräs tabu, josta myöskään tiedotusvälineet eivät ole rohjenneet kertoa. Tabu on se, että Suomi on vuosikausia maksanut osan brittien EU-jäsenmaksuista. Ja se osuus on enemmän, mitä Jari Leppä nyt pelkää brexitin johdosta koituvan menetyksiä.

Valtiovarainministeriön budjettikatsaus kertoo, että ”Suomi maksaa noin 5,2 mrd. euron suuruisesta maksualennuksesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle 129 milj. euroa v. 2017.” On selvää, että kun UK poistuu listalta, niin Suomi säästää siinä (tämän vuoden lukujen mukaan) 129 miljoonaa. Toki asiat saadaan näyttämään vaikka miltä, jos niitä tuijotetaan vain yhden momentin perspektiivistä. Kuitenkin oikea tapa arvioida vaikutuksia olisi tarkastella kokonaiskuvaa. Sen jälkeen voitaisiinkin otsikoida: ”Brexitin johdosta Suomelle luvassa noin 30 miljoonan säästöt”.

Muutenkin Ylen juttu on täynnä dramatiikkaa vailla todellisuuspohjaa. Jos jotain dramaattista haluttaisiin sanoa, niin siihen löytyy sisältöä, kun jatkamme VM:n budjettikatsauksen lukemista. ”Valtiontalouden tasolla Suomen arvioidaan maksavan EU:n budjettiin ja Euroopan kehitysrahastoon 1 957 milj. euroa v. 2017. EU:n budjetista arvioidaan saatavan tuloja noin 1 078 milj. euroa, mikä on 153 milj. euroa vähemmän kuin v. 2016.

Kun siis vähennämme EU:sta aiheutuvat menot sieltä saatavista tuloista, niin huomaamme, että ollaan pakkasen puolella. Suomi maksaa 879 miljoonaa enemmän kuin saa takaisin. Se on jo paljon – lähes miljardi vuodessa - mutta daramaattinen käänne voi tapahtua jo lähiaikoina.

Ylen jutussa mainitaan myös, että ”unionilla on tulevina vuosina edessään uusia merkittäviä menoeriä, kuten terrorismin torjunta, maahanmuutto ja yhteisen puolustuspolitiikan rakentaminen.” Varmasti onkin, mikäli Eurooppa seuraa Macronin ja Merkelin ”tiekarttaa”. Kyseinen tiekartta johtaa nimittäin liittovaltioon, minkä jälkeen Suomenkin nettojäsenmaksut voivat vielä huimasti kohota.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari

Erittäin hyvää pohdintaa, Juha!

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Tässä vielä Ylen uutinen, johon blogissani viittasin.

https://yle.fi/uutiset/3-9706923

Kalle Erkkilä

Hyvä kun kiinnitit uutiseen huomiota. YLE = fake news

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Ja koska joku ei uskonut, että blogissa olevat sitaattini ovat suoraan Valtiovarainministeriön sivulta, niin tässä vielä linkki suoraan sinne.

http://vm.fi/documents/10623/307577/Budjettikatsau...

"Suomi maksaa noin 5,2 mrd. euron suuruisesta maksualennuksesta
Yhdistyneelle kuningaskunnalle 129 milj. euroa v. 2017."

Löytyy sivun 16 oikeasta alalaidasta.

Käyttäjän JukkaSeppnen kuva
Jukka Seppänen

Kyynisesti: maa- ja metsätalousministerillä on, ainakin jotain ja vähintään epäsuorasti, valtaa ko. 100 miljoonaan, muttei säästyvään 129 miljoonaan.

Sekä: miksi jättää oiva tilaisuus käyttämättä saada lisärahaa budjetista hyvältä kuulostavan syyn takia?

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Kyllä asiat tiedetään päättävällä taholla tarkemmin kuin annetaan ymmärtää, eikä Jari Leppä siten voi käyttää kommenttejaan keppihevosena lisärahan saamiselle.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Oletko aivan varma että ministeri puhuu puuta heinää?

Koska Brexitin jälkeen voi käydä siten että jäsenmaksuja korotetaan tai menoja leikataan ja jos menoja leikataan niin silloin on erittäin todennäköistä että leikkaus kohdistuu enemmän tai vähemmän maatalouteen.
Britannia maksoi jäsenyydestä nettomaksuja 7 miljardia ja vaihtoehdot tuon loven paikkaamiseen kerroin jo edellä.

Näin kävisi Suomen EU-jäsenmaksuille, jos Britannia lähtisi,
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001914634.html

Suomen jäsenmaksuista on tehty erittäin hyvä kuvio
https://eurooppatiedotus.fi/suomi-ja-eu/suomen-eu-...

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Niin, en minä väittänytkään, että suoranaisesti valehtelee, mutta siinä missä dramaattisesti paisuttelee asian toista puolta, niin tyystin unohtaa toisen.

Toimituksen poiminnat