FindianaJones

Fundeerataanpas hetki

  • Fundeerataanpas hetki

On verokeskustelujen aika ja teemaan kuuluen Nalle oli kutsuttu eiliseen A-studioon saarnaamaan jo kovin tutuksi tullutta evankeliumiaan.

Vaikka kuinka iloisena maksetaan veroja, niin täytyy muistaa, että on yrityksiä, jotka eivät osakeyhtiölain perusteella saa maksaa iloisesti veroja, vaan niiden pitää fundeerata toimintaansa niin, että eivät maksa turhia kustannuksia omistajiensa varoilla. Tää tarkoittaa sitä, että verot ovat pahasta. Täällä ei investoida eikä tehdä niin paljon työtä.”

No, vilkaistaanpa Nallen luotsaamaa Sampoa. Esimerkiksi vuonna 2016 uutisoitiin, kuinka Sampo teki kaikkien aikojen ennätystuloksen, noin 1,9 miljardia. Sammon veroprosentti on viime vuosina ollut 12 % tuntumassa, joten sen mukaan valtion verosaalis olisi ollut reilun parin sadan miljoonan luokkaa. Mutta nyt pitää muistaa, että samaisessa uutisessa hehkutettiin valtavaa osinkopottia, jonka Sampo kyseisenä vuonna jakoi omistajilleen. Se olikin 1,2 miljardia, eli kuusinkertaisesti se, mitä valtio sai verotuloja.

Tämän perusteella voisin Nallea mukaellen väittää, että osingot ovat pahasta, koska täällä ei investoida eikä tehdä niin paljon työtä.

Katsotaanpa sitten yleisemmin, kuinka asioita on ”fundeerattu”. Vuonna 2014 yhteisöveroa fundeerattiin pudottaa 20 prosenttiin. Kun Sampo-konserni maksaa veroja noin 12 % luokkaa, niin se on paljon vähemmän kuin kuuluisi. Käytännössä Sampo kuuluu silti ns. hyviin veronmaksajiin, sillä konsernilaina- ym. kikkailujen avulla suuryritykset pääasiallisesti ovat fundeeranneet maksaa veroja enää 0-6 % tuloksestaan.

Paljonko tämä yhteisövero sitten tuottaa? Vuonna 2015 sen tuotto oli 4,4 miljardia. Aika vähän siis saman vuoden kokonaisverokertymästä, joka oli 92 miljardia. Ja mikäli huomioidaan lisäksi valtion maksamat yritystuet, joiden summa viime vuonna oli 4,1 miljardia, niin huomataan, että valtio on fundeerannut jakaa koko yhteisöveron tuoton yritystukina takaisin.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Lopetetaan veronkeruu kokonaan työtuloista ja siirretään verot kulutukseen!

ALV:in ALV:a ALV:in päälle ja maailma pelastuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pidetään ALV ennallaan, mutta luovutaan silti työn verottamisesta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tämäkään ei ole täysin ongelmatonta, koska pieni ja keskituloiset käyttäisivät kasvaneet käteistulonsa kulutukseen, mutta jo ennestään rikkaat sijoittamiseen.

Kyseinen veromalli rikastuttaisi siis jo ennestään rikkaita entisestään.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

Ongelmaksi en näkisi sitä että rikkaat rikastuu, koska rikkaat on aina rikkaita, eikä sitä muta edes kommunismi.

Suurempi huoli, joka muuttuu pian rikkaidenkin ongelmaksi, on jos kansan köyhtyy tasolle, jossa ei ole mitään väliä......

Tuohon mainittuun tasoon on tuntumaa useistakin maista, ja uhka on todellinen, eikä sitä poista rikkaudet, vaikka turvallisuusfirmat uskottelevat rahan poistavan huolet.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi moista sosialismia pitäisi harrastaa?

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Aistin kaiman kommentissa ironian sävyjä, sillä noinhan juuri nykyään tapahtuu. Se on tavallaan regressiivinen verotuksen malli, mikäli asiaa tarkastalee kunkin ostovoimaan suhteutettuna.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kyllä näin tasa-arvon aikana pitäisi ymmärtää myös verot tasata.
Vuositarpeen mukaan vain jaettaisiin jokaiselle se euromäärä joka olisi verottajalle luovutettava ja jokaisella olisi täysi vapaus keksiä itse miten sen saisi kasaan. En laskenut miten se vaikuttaisi keskivertosukankuluttajan veronmaksuun mutta loppuisipahan kitinä ja kateus.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Jossain vaiheessa tulee joka tapauksessa suuri veroremontti eteen. Tämä johtuu siitä, että koneet tekevät yhä suuremman osan työstä, joten ihmisiltä verotettavan ansiotuloverotuksen osuus näivettyy olemattomiin. Siinä vaiheessa on pakko mennä perustuloon, mikäli halutaan, että kasvavalla työttömien joukolla olisi myös ostovoimaa, eikä koko yhteiskunta romahtaisi. Kun koneiden verottaminenkin on hieman hankalaa, niin yksi toimiva malli voisi olla progressiivinen transaktiovero. Tämä toimisi niin, että kaikesta rahaliikenteestä - ostat sitten banaanin tai miljoonalla osakkeita - menisi jonkin asteinen vero. Se voitaisiin toteuttaa esim. höyläämällä kaupan kassalla bonuskortin sijasta (tai lisäksi) kansalaisen verokorttia, johon olisi päivitetty progression suuruus riippuen kunkin vuoden alusta siihen mennessä kertyneestä ostoksien saldosta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Pitää paikkansa enemmän verotuloja niistä osingoista tuli.

Toimituksen poiminnat