FindianaJones

Kansalaisaloite kerännee yli satatuhatta nimeä?

  • Kansalaisaloite kerännee yli satatuhatta nimeä?

Hallituksen oli tarkoitus nujertaa työttömyys, mutta se päättikin nujertaa työttömät. Tämä tapahtui esityksellä aktiivimallista, jonka eduskunta siunasi hieman ennen joulua äänin 103-90.

Aktiivimalli merkitsee, että työttömyyskorvausta voidaan leikata 4,65 prosentilla, jos työtön ei ole osoittanut aktiivisuutta työnhaussa tai osallistumisessa työllisyyttä edistäviin toimiin.

Kuulostaa ehkä reilulta – ainakin niiden mielestä, joilla itsellä on työpaikka. Tarkempi tutkiminen osoittaa, että malli on kuitenkin kaikkea muuta kuin reilu. Myös esimerkiksi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tuomitsi mallin työttömien kyykyttämiseksi.

En kuitenkaan puutu tässä aloitteen epäkohtiin, koska niitä on viime päivien aikana jo moneen kertaan listattu. Sen sijaan mielenkiintoni kohdistuu aktiivimallin kumoamiseksi laadittuun kansalaisaloitteeseen, josta myös media kiinnostui. Median mukaantulo johti siihen, että allekirjoituksia alkoi ropista varsin nopeaa tahtia.

Viikon aikana aloite on kerännyt jo 25 000 allekirjoitusta, eli puolet vaaditusta mennäkseen eduskunnan käsittelyyn. Aikaa nimien keräämiselle on kuitenkin kesäkuun loppuun asti. Tahti on siis kova, mutta ei kuitenkaan ihan niin kova kuin taannoisen avioliittolakialoitteen kanssa, jolloin nimiä kertyi yhdessä päivässä yli satatuhatta.

Saldo on kuitenkin hyvä ottaen huomioon, kuinka kansalaiset ovat ehtineet menettää uskonsa aloitteisiin. Edellisten viiden vuoden aikana eduskuntaan asti on edennyt 19 kansalaisaloitetta, joista ainoastaan sukupuolineutraalia avioliittoa vaativa aloite päätyi osaksi lainsäädäntöä. Lisäksi eutanasian sallimista koskevan aloitteen käsittely on kesken.

Asia kiinnostaa minua henkilökohtaisesti sikäli, että itsekin olen laatinut yhden aloitteen. Sen kokonaissaldoksi jäi noin pari tuhatta. Nyt sama määrä allekirjoituksia tulee tunnissa. Kun Turun Sanomat haastatteli minua aikoinaan laatimani louhintaveroaloitteen johdosta, sanoin, että aloitteet on tehty sitä varten, että aktivisteilla olisi jotain puuhailtavaa, ja silmänlumeeksi demokratiasta.

Vaikka uskoni on hiipunut aloittesiin, niin suosittelen kuitenkin allekirjoittamaan. Tällä aloitteella on ainekset rikkoa sadantuhannen allekirjoittaneen rajapyykki – ties jopa enemmän. Se olisi oiva näpäytys hallitusta kohtaan, joka tehtailee perustuslain vastaisia esityksiä kuin liukuhihnalta. Myös kyseiseen aktiivimalliin liittyy perustuslain vastaisia aineksia.

Aloitteen voi allekirjoittaa tästä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

P.S. Olkaa aktiivisia!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos allekirjoitus on ainut laillinen keino näpäyttää "kansanvihollista" niin ei kun pankkitunnuksia etsimään.

Juha Hämäläinen

Noissa pankkitunnuksissa onkin kiva kepponen, jonka Suomen pöljät saivat aikaan antamalla pankeille ylivallan tunnustautumisessa......

Ruotsissa on kaikilla henkilökortti ja salasanat, joten jokainen voi osallistua huolimatta pankkien ylimielisyydestä!

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Samaan epäkohtaan olen kiinnittänyt huomion. Siinä korostuu pankkien ja finassimaailman ylivalta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olipas mielenkiintoinen tieto Ruotsista. Onko siellä aina ollut noin vai ollut joskus pankkien vallan alla myöskin?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #34

Minulle on kerrottu, että Ruotsi valitsi tuossakin asiassa toisen tien, kuin suomi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #39

Kummallista kyllä,mutta ei päässyt taaskaan yllättämään.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tätä Ruotsin ja Viron mallia minäkin odottelen! Kun kerran kaikki pitää hoitaa netissä, niin kyllä yhteiskunta saa ja sen pitää antaa tunnukset asioiden hoitamiseen. Minä en pankkitunnuksia käytä

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #40

Sitä pitäisi vain vielä parantaa ettei palkanmaksunkaan olisi pakko mennä pankin kautta vaan jokaisella on henkilökohtainen sosiaalitili minne rahat menee. Vasta silloin voidaan laittaa pankit kilpailemaan asiakkaista.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Toissapäivänä oli äänisaldo n. 4000 kpl ja eilen n. 12 000.

Heräsin ennen klo kuutta ja kuudelta tarkistin, ääniä oli yöllä kertynyt yli 1000 ääntä ja nyt on kertynyt n. 4000 kpl klo 10.29.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Veikkaan, että puoleen päivään mennessä 30 000 on mennyt rikki.

Asiaan vaikutti olennaisesti se, että media lähti mukaan Hesaria myöten. Ilman median mukana oloa normaali "epäseksikäs" aihe kerää muutaman tuhatta nimeä puolen vuoden aikana.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005503669.html

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. Tottakai media lähti siihen mukaan ja huomasin somessa olevan melkoinen kansalaisaloitteen linkkausmyrsky menossa.

Media varmaan tarttui siihen, kun e-postiin tulvahti satoja vinkkejä. Eduskunnalle ja hallitukselle tulee olemaan vaikea paikka edessä ja uskaltaako hylätä sen aloitteen?

Somessa on ollut puhetta, että jos hylkää, niin työttömät matkustaa Helsinkiin ja valtaavat joka ikisen ministeriön ja eduskunnan eikä kukaan pääse tekemään töitä.

Minä katson, että hallituksen ja eduskunnan olisi pitänyt huomata esityksessä olleita vikoja. Lindström sanoo, että tarvittaessa korjataan. Mutta miten kauan tarkoittaa ongelmien korjaamisessa? Seuraavaan EK-vaaleihin asti?

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #10

Niin, vaikea sanoa, mihin tämä johtaa. Onhan hallitus kuulu ”soutaa & huopaa” -politiikasta, joten ei se tavatonta olisi, vaikka tässäkin otettaisiin takapakkia. Kritiikkiä voi tulla myös Kelan suunnalta, kun se huomaa hukkuvansa jonnin joutavien päätösten vatkaamiseen. Lisäksi jotkut ammattiliitot ovat uhitellet lakoilla.

Myös ministeri Lindström näyttää tarttuneen tänään kynään. Tästä voi lukea hänen terveisensä.

http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2482...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #10

Repesin ihan täysillä! Oliko Topi tuo tahallinen sanaleikki vai vahinko, siis tuo EK-vaalit? Elinkeinoelämän keskusliiton vaalithan ne näes on :D

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #58

@58. Eduskuntavaalejahan olisi tarkoitus olla mutta ei ole enää varma ketkä tätä maata nyt johtavat?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. Klo 11.31 meni 30 000 ääntä rikki ja tänä päivän kellonlyömällä oli n. 8000 kpl.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #12

@12. klo 14.40 räjähti 40 000 äänen raja.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #33

Klo 17.05 50 000 ääntä ylittyi. Tämä kansalaisaloite takasi sen, että hallituksen nauttima luottamus romuttui pahasti. Mutta ääniä kannattaa kerätä niin suuri määrä vaikka miljoona, niin ei sitten eduskunta uskalla hylätä sitä aloitetta.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Mitä tulee perustuslaillisiin ja yhdenvertaisuusperiaatteen tapaisiin ”sivuseikkoihin”, siteeraan Taloussanomien Teemu Muhosta:

”Ylipäätään pelkkä tuen leikkauksen välttäminen ei voi olla syy ohjata henkilöä palveluihin, Uudenmaan ely-keskus huomauttaa. Eteen tulee siis tilanteita, joissa työttömän henkilön tukea alennetaan, vaikka tämä olisi pyrkinyt pääsemään sekä pätkätöihin että te-toimiston palveluiden piiriin.

Edellä kuvattua piti ongelmallisena myös perustuslakivaliokunta. Se hyväksyi hallituksen lakiesityksen mutta peräänkuulutti siihen muutoksia, joilla taattaisiin se, ettei töihin tai palveluiden piiriin tuloksetta yrittäneiden tukia leikattaisi.

Hallitus ei muutoksia tehnyt.”

Lisään vielä itse sen verran, että mallissa alueellinen tasa-arvo ei toteudu ensinkään. Jos vaikka verrataan Kainuuta ja pk-seutua keskenään, niin jokainen ymmärtää, että ero palveluiden tai pätkätöiden saannin suhteen on melkoinen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Saa niitä nimiä kerätä. Kyllä työttömiä on kohdeltu ja kohdellaan lempeällä kädellä. Kymmenet tuhannet ihmiset on saaneet olla työttöminä vuosikymmeniä ja nauttia ilmaisesta ylöspidosta , vaikka Suomessa olisi tekemätöntä työtä enemmän kuin vapaita käsivarsia, jos yhteiskunta ryhtyisi teettämään jotain ilmaisen oleskelun vastineeksi.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Siteeraan tähänkin Taloussanomien Muhosta:

”Koska työttömien ”aktiivisuutta” seurataan jatkuvasti kolmen kuukauden jaksoissa, Kela ja työttömyyskassat joutuvat arvioidensa mukaan antamaan työnhakijoille vuodessa jopa yli miljoona uutta etuuspäätöstä.

Lain mukaan työttömyyskassojen on tehtävä kaikki päätökset manuaalisesti, eli kone ei voi niitä hoitaa. Kelan ja etenkin työttömyyskassojen työmäärän arvioidaan kasvavan niin paljon, että tarvittavien työntekijöiden palkkaaminen söisi yksinään arvioidut säästöt.

Työvoimapoliittisten uudistusten soisi työllistävän ennen kaikkea työttömiä, ei virkamiehiä ja etuuskäsittelijöitä.”

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005495366....

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kylläpä on perverssejä mielipiteitä maailmassa (kommentti Leskiselle).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Olipa pervessi sairas kommentti. Palkastahan ei tarvia puhua kun jopa 100 000 työtöntä tekee vuodessa ilman palkkaa töitä vaikka olisi toisilla yli 30 vuotta työuraa takana mutta karenssia ollaan kyllä antamassa ja toiset nauttii tästä että töitä ON MUTTA PALKASTA EI SAA PUHUA PUHUMATTAKAAN että kaikki saisi töistä edes palkkaa JA TOISET IMUROI vieressä työpaikalla valtavia palkkoja taas.

https://longplay.fi/single/ilmaista-tyota-tarjolla

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/569170-tui...

Näitä vastaavia on vaikka kuinka paljon kunnissa kirjastot, pesulat jne. Seurakuntien hautuumailla toiset töissä jopa 5 vuotta mutta palkkaa ei makseta. Alihankinta töitä firmoille jne. jne.

Voihan oksennus ja vapaat käsivarret. Suurimmat loiset onkin työmaailmassa jotka on täysin erkaantuneet ikävä kyllä yhteiskunnasta ja etenkin työttömien kyykytys touhuista.

Juha Kuittinen

Hallitus on vankka, kätyrjoukko sankka..

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Hyvähän se on Leskisen veturimiehen eläkkeellä pullistella. Suomessa on suurtyöttömyys ollut jo 90-luvun lamasta asti. 400000 suomalaista etsii epätoivoisesti töitä. Juu on sitä tekemätöntä työtä täällä, mutta kukaan ei halua maksaa elämiseen riittävää palkkaa. :P :(

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Katsoin TE-keskukseen ilmoitetut avoimet työpaikat. 16 563 kpl. Rajaamalla hakua sanalla "kokopäivätyö" löytyi 207 työpaikkaa Suomessa.

Katsoin TEM:in tilastoista työttömyyttä. "Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli marraskuun lopussa yhteensä 271 300 työtöntä työnhakijaa. Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 91 800.
Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita 32 000. Lomautettuna 20 200 henkilöä. Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli marraskuun lopussa 127 600 henkilöä."

http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/TextBase/Tkat/P...

Tekemätöntä työtä on paljon, ja tekijöitäkin olis. Palkanmaksajaa vain uupuu, kuten mainitsitkin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kun tätä vertaa "tasa-arvoisen" avioliittolain kansalaisaloitteeseen, kannattajakertymän nopeudesta voi helposti päätellä sen olleen tarkoin valmisteltu juttu.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/192

Aloite työttömien kyykyttämisen lopettamiseksi taas on spontaani ja siitä huolimatta kerää vauhdikkaasti nimiä. Toivottavasti se ohittaa allekirjoittajamäärällään kaikki entiset kansalaisloitteet!
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kävin itsekin allekirjoittamassa aloitteen ja toivon että mahdollisimman moni tekee saman. Koko työttömien kuritustoimet, johtuvat vain siitä, ettei eduskunta ja hallitus osaa tehdä oikeaa työtä, eli luoda työpaikkoja.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Saattaa siinä olla kyse vähän muustakin.

Tällä toimella luodaan perustaa suunnitellulle työelämäkokeilulle, joka pitää sisällään ajatuksen, että työttömän pitäisikin nykyisen työkokeilun sijaan paiskia ehkä jopa viisipäiväistä työviikkoa. No, sekös olisi mieleen tietylle sektorille, että saataisiin maahan ilmaistyöreservi - joka toimiessaan tietysti loisi koko ajan uutta reserviä syrjäyttämällä vakityöntekijöitä.

Toisaalta aktiivimalli on oivaa kikkailua tilastojen siivoamiseksi. Sekös taas on hallitukselle mieleen.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Onneksi ne eivät luokkaan työpaikkoja.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

1960-70 luvulla niin Nurmeksesta, Lieksasta, Ilomanssista, Juuasta Enosta ja muistakin Pohjoiskarjalan kunnista lähdettiin työnperään kuka minnekin.
Nyt puhutaan kohtaamisongelmasta on jossakin työtä muttei tekijöitä taasen on työttömyyttä muttei työtä. Miksikö 1960-70 lähdettiin työnperään se oli vaan niinkuin luonnonlaki ei jääty toimettomaksi eikä ollut työttömyysturvaa nimeksikään.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

4,65 prossaan ei yhdenkään työttömän arki kaadu. Siitä vaan kulutuskoria rationalisoimaan.

Miksi vaatia vain nk. aktiivimallin kumoamista; eikö olisi sama vaatia kymmenen prossaa lisää rahaa? Kaksikymmentä prossaa?

Paljonkohan "kannatusta" sellainen kansalaisaloite saisi, jossa vaaditaan 10 000 €/kk korvauksena työttömyydestä?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllä on typerää argumentointia. Tässä on ilmiselvästi kysymys oikeuksista kiinnipitämisestä eikä lisävaatimusten esittämisestä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Sanot, että se on typerää. Mikä siinä on mielestäsi typerää?

p.s. Kaikki näkevät nimesi tuossa kommenttiboxin yläreunassa. Turha siis korostaa, että sinulta ovat terveisiä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #22

Se on yksiselitteisesti kyykyttämistä "ylevistä" perusteluista huolimatta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #25

Kaikkia tässä kyykytetään, ei vain työttömiä. Ihminen on kyykyttävä eläin.

Jos työttömältä leikataan tuo 4,65 prossaa, mikä on neuvosi hänelle?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #26

Neuvon allekirjoittamaan kansalaisaloitteen (ja aika moni onkin ilahdutttavsti niin tehnyt). Mahtaakohan tänään mennä jo 40.000 rikki?
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #27

Taitanee mennä jo ennen iltaa. Illan aikana voipi tuolla tahdilla mennä 50 000 rikki... voipi mennä jokseenkin enemmänkin. Vaikutusta voisi olla mikäli nousee kannatetuimmaksi kansalaisaloitteeksi (entinen ennätys taisi olla jotain vajaat parisataa tuhatta)... sinne vielä matkaa, mutta ei kai aivan mahdotonta. Laitoinpa omankin nimeni.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #27

@27. Todennäköisesti menee rikki reilun tunnin kuluttua, mutta voihan se kiihtyä vielä nopeammin iltaa kohden ja 50 000 menee rikki?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #27

Se ei työtöntä paljon auta. On ylipäätään erikoista, että vaaditaan sellaisen työllisyyspolitiikkamallin kumoamista, joka ei ole ollut toiminnassa sekuntiakaan.

Tuosta kansalaisaloitteesta seuraa vain katkeruutta lietsova poliittinen spektaakkeli; se ei kasvata julkistalouden kykyä maksaa työttömyydestä "palkkaa".

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #30

Omasta puolestani saa jo lisätäkin katkeruutta, jos ei muu auta. KELAn toimintojen byrokratiaa pitäisi purkaa reilulla kädellä eikä lisätä sitä. Kaiken lisäksi on täysin selvää että tuo on idioottimainen tapa peitellä aitoa työttömyyttä tilastoja muokaten... samaa tehty monella muullakin keinolla höpö-kurssituksista ja tempputyöllistämisistä alkaen (eivätkä ne todellakaan ainakaan säästä valtiolta rahaa...).

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #31

byrokratian purku --> porukkaa kilometritehtaalle --> lisää työttömiä --> ?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #31

:D Juuri tänään oli erään virkamiehen kanssa puheena Siunsote. Sanoin että pidättäydyn lausumasta mielipidettäni koska lapsia on läsnä. Hän sanoi, että virkamiehenä hän ei voi sanoa mielipidettään Siunsotesta mutta sekään ei sopisi lasten kuultavaksi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tämäkin kansalaisaloite osoittaa, että etuudet on pyhä lehmä, joista pienikin leikkaus aiheuttaa paskamyrskyn. Siitäkin huolimatta, että tämänkin uudistuksen myötä todennäköisesti useampi nousee työttömyydestä työllisyyteen ja vaurastuu. Työttömien haastattelutkin oli alkuun huono maailman huonoin juttu, mutta ihmeellisesti sekin on alkanut tuottaa tulosta.

Jos joku hallituksen päätös on ollut huono, niin se liittyy kaikkeen koulutuksesta leikkaamiseen. Sillä ihmisten alttius sortua populismiin ja puolitotuuksiin on nykyään niin suurta, että koulutusta tosiaan kaivataan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@18. Ei etuuksista ole kysymys vaan siitä, että työpaikkoja ei vaan ole tarpeeksi ja opiskelemaan et voi valita noin vain vaan pitää mennä TE-keskuksen hyväksymiin opiskelupaikkoihin ja niitä on rajallisesti, koska rahaahan ei ole lisätty vaan vähennetty. Perustuslakivaliokunta huomautti ja piti siihen malliin tehdä muutoksia. Niin hallitus ei tehnytkään.

Aktiivimalli on oikeutettua vain siinä tapauksessa, että työpaikkoja on paljon enemmän kuin työttömiä ja sen lisäksi, että kykenee elämään sillä rahalla kuukauden pakollisisten laskujen jälkeen.

Esimerkkitapauksessani menin tukityöllistettyyn töihin ja asumistukeni lakkautettiin ja luulin saavani käteen rahaa enemmän mutta ulosotto kiitti minua ottamalla 30% palkasta pois, jolloin minulle jäi kuukausittain pari kymppiä tappioita takkiin ja silloin piti tehdä äärimmäisen tiukkaa taloudenhoitoa. Tämä ei ole elämää. Ulosottolakiin pitäisi tehdä muutos, että ulosotettavia rahoja saa ottaa vain oikeassa työpaikassa oikealla rahalla.

Allekirjoittajissa on myös niitä työssäkäyviä, ketkä pelkäävät YT-neuvotteluiden joskus iskevän heihin ja he eivät halua kyykytettäviksi.

Kysymyksessä ei ole huutava työvoimapula vaan työpaikkapula.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Varmasti kaikki ketkä eivät löydä töitä, vaikka hakisivat ja kaikki eivät edes hae. Mutta kuten sttk:n Sund sanoi, tästä hyötyy 70% työttömistä.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #24

Työnhakijat velvoitetaan hakemaan töitä ja vastaanottamaan jokainen tarjottu työpaikka karenssin uhalla. Halutessaan kuka tahansa työnantaja voi lätkäistä kenelle tahansa "työtävieroksuvalle" karenssin päälle. Aniharvoin niin kuitenkaan tehdään ja syykin on selvä; he pelkäävät että se työtön ottaakin sen työpaikan vastaan koska sitä työtä ei oikeasti ole tarjota.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

@18.

Tältä osin saavutetut edut kuuluvat pohjoismaiseen hyvinvointimalliin, jota on paljon maailmalla kehuttu. Ja jota nyt myös yritetään romuttaa.

Eivät ne kuitenkaan mitään häävejä tulonsiirtoja ole. Vuonna 2015 Suomi sai sapiskaa Euroopan neuvostolta liian matalasta sosiaaliturvan tasosta.

”Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea moittii Suomen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistasoa riittämättömäksi.

Komitea tarkasteli muun muassa toimeentulotuen, sairauspäivärahan ja työmarkkinatuen tasoa suhteessa suomalaisten keskituloon. Komitea katsoo päätöksessään, että kansalaisten minimitoimeentulon taso on Suomessa liian matala.

Päätös merkitsee, ettei Suomen perusturvan taso täytä Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan vaatimuksia.”

Vaikka Suomi on muuten EU:n mallioppilas, niin tähän ei ole tullut korjausta. Sen sijaan hallitus ajaa päinvastaisia toimia.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tätä juuri tarkoitin populismilla. Jos etuutta leikataan alle 5% ja sekin ehdollisesti, niin ei siinä pohjoismainen hyvinvointivaltio vielä murennu. Ja tätä nyt käyttöön otettavaa malliahan kutsutaan Tanskan malliksi, että ei kai tämä ihan tuntematon ole Pohjoismaissakaan. Mutta mielikuvat ja populismi myy...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #43

Kuinka usein olet elänyt alle 30:llä eurolla kuukauden? Minä pärjäsin kolme kuukautta. Ajattelin aikanaan patentoida sen laihdutusmenetelmänä sillä painoni putosi 43 kiloon, ja minulla on pituutta lähemmäs 180 senttiä.

Jyrki Paldán

Vai että on joillekin ihmisille se jokapäiväinen leipä pyhä lehmä. Kukapa olisikaan arvannut!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Huono laki varmasti, mutta lopputuloksen taitaa kyllä kaikki tietää.

Hyvä se on mielipide saada esille, mutta tämä on juuri näiden kansalaisalotteiden ongelma, että ei ne juurikaan menesty.

Jotenkin tuota pitäisi muuttaa, että vaikutusta oikeasti olisi, tasa-arvoinen avioliittolaki oli kaikin puolin hyväksytty puoluerajoista riippumatta, mutta nämä, mitkä pyrkii kumoamaan hallituksen esityksiä, ne ei taida menestyä.

Henkilökohtaisesti ajatellen tuo aktivointi-sana voitaisiin hyvin muuttaa sanaksi leikkaus, sill sitähän se todellisuudessa on.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kansalaisaloitemenettely s u u n n i t e l t i i n siten, että valiokunta voi pysäyttää sen etenemisen eduskuntaan. Se lukee siellä kansalaisaloitelaissa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Oikeistohallitus sentään tekee jotain työttömyyden alentamiseksi. Aktiivisuus on mielestäni hyvästä, joskaan ei ehkä sanktio. Pitää muistaa, että on varmasti työttömiä, jotka eivät ehkä pysty olemaan niin aktiivisia kuin vaadittaisiin. Joihinkin sanktio voi taas purra hyvinkin; kannustaa.

Toinen vaihtoehto on vasemmistopainotteinen malli, jossa työttömät saavat "nukkua kortistoissa". Onko sekään sitten hyvä, ettei mitään aktiivisuutta vaadita?

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Tuohon riittää vastaukseksi yksi sana; perustulo.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Nautitaan LIPPOSEN/NIINISTÖN EMUKAKKUA!!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Sinnehän se heilahti Arkadianmäen sirkuksen käsittelyyn...
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Ehtivät vielä klo 18 uutisissa mainita, että 50 000 allekirjoitusta tuli täyteen tänään.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Mutta jatkakaa siitä huolimatta, että menee myös sadantuhannen maaginen raja rikki. Ja mukavastihan noita ropisee. Saattaa mennä tänään jopa 60 000 rikki, ennen kuin vuorokausi vaihtuu.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Ei nykyinen hallitus halua tehdä oikeita toimenpiteitä työttömyyden vahentämiseksi, eikä ole halua ollut edellisilläkään hallituksilla.

Näillä hallituksilla on halu tehdä jos jonkinlaisia kyykytys päätöksiä tavan kansalaisille.

Muistan kun aikoinaa eräs politikko sanoi "kansa ei ole riittävän nöyrä, jos se ei ole tarpeeksi köyhä" Nyt mennään nöyryyttämällä kohti köyhyyttä..

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Miten olisi, jos työttömyysturvaan laikkaa maksettaisiin 4,65 %:n leikkauksen sijaan 4,88 % lisää, mikäli osallistuu aktivointeihin?

Aika pieneltähän tuo joka tapauksessa kuulostaa. Kyllähän nykyäänkin maksetaan jotain 9 €/päivä kulukorvausta, jos osallistuu TE-keskuksen järjestämään koulutukseen, tms. Kuukaudessa se tekee jotain 200 € eli aika paljon enemmän kuin tuo aktivointileikkaus.

Itse olin tässä juuri vuoden ajan työttömänä. En ollut lainkaan oikeutettu työttömyysturvaan, joten leikkaus oli -100 % eli elin nollatuloilla. Luulisi kannustavan, mutta ei se "kannuste" oikeasti silti vaikuttanut mitenkään työn löytämiseen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse allekirjoitin jo ensimmäisten joukossa. Itse en ole työtön mutta koskettaa toki muuta kautta.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Hurja on tahti tuolla aloitteella. Taitaa olla 60 000 nimeä ennen puoli ysin uutisia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jo paukkui sekin raja rikki :-).
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Oletin, että tahti hiipuisi, kun vaadittava 50 t meni rikki, mutta vauhti näyttää pysyvän samana, joten seuraava jännitysmomentti on siinä, ehtiikö 70 t mennä rikki, ennen kuin vuorokausi vaihtuu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Taskulaskimeni näytti, ettei ehdi, vaan vasta aamulla klo 9 aikoihin.

Lisäys:
Olin väärässä klo 9 oli 69.100 kansalaista allekirjoittanut. Mennee klo 10.20:een. ;)

Henry

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Toivottavasti on ymmärtämystä kerätä ennätysmäärä ääniä (tällä vauhdilla ei liene epäilystä mahdollisuuksista).
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Aktiivimallin tuottamiseen liittyy suuri määrä uponneita kustannuksia. Jos se kumotaan, nämä muuttuvat tappioksi. Olisi paljon järkevämpää katsoa poikiiko raha tuloksia. Ja ylipäätään, kun aikaisempi malli ei toiminut, miksi palata siihen kuin neurootikko kahdeksatta kertaa käsien pesulle?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Perustuslakivaliokunnan mielestä lakiesityksessä oli heikkouksia. Minun puolestani tällaiset lait saavatkin mennä uponneiksi kustannuksiksi.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Lakiesityksissä on aina heikkouksia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #72

Perustuslailliset heikkoudet ovat toimivassa länsimaiseksi väitetyssä demokratiassa aina huono juttu. Mutta eihän siinä mitään - vahvistit taas kerran näkemystäni, että elämme Länsivenäjänmaalla emmekä länsimaassa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #74

Perusoikeuksista puhutaan suhteettoman paljon suhteessa perusvelvollisuuksiin; tämä on modernin länsimaan tunnuspiirre.

Toivottavasti tämä kumoaa tuon näkemyksesi, jota minulle tuntemattomasta syystä tulin vahvistaneeksi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #75

Lienet siis paaluttanut itsesi tuonne Venäjän puolelle.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Aloitteen laatijat Martin-Éric Racine ja Mika Luoma päättivät jättää aloitteen auki helmikuun alkuun asti, joten tammikuu on vielä aikaa kerätä allekirjoituksia. Nyt kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa, jotta saadaan aloitteelle mahdollisimman suuri kannatus.

Ja kuten Henryn kalkulaattori kertoi, näyttää siltä, että 70 t menee rikki yhdeksään mennessä aamulla.

Jos porukka jaksaa jatkaa, niin 100 000 paukkuu rikki vielä tämän vuoden puolella.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Ainakaan istuvalle presidentille tästä ei pointseja heru. Lainaan Veli-Matti Hurskaisen kirjoitusta.

”Sitä tässä tuumasin, että miltähän se tuntuu allekirjoittaa voimaan sellainen laki, jota vastustavat juuri allekirjoitushetkellä kymmenet tuhannet kansalaiset, aktiivisesti. Eikö kynä yhtään vapise.

Tasavallan kunnioitettu presidentti Niinistö allekirjoitti tänään 28.12.2017 lain, joka tekee työttömistä rikollisia. Työttömiä tullaan 1.4.2018 alkaen rankaisemaan 65 päiväsakolla (4,95 % pois työttömyysturvasta). Rikosnimikkeenä on työttömyys.

Maan senaattihan tämän lain laati, mutta työväenpresidentillä olisi ollut perustuslain sallima valta kuunnella työväkeään ja panna paperi syrjään. Toimi olisi palauttanut lain eduskunnan käsiteltäväksi. Kyseessä on työttömyysturvaa heikentävä laki, josta yleisesti käytetään nimitystä aktiivimalli.”

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

Hallituspuolueissa tulisi miettiä suunnittelemistaan halpatyömarkkinoita siten, millä tavoin aktivoisi heitä itseään elinkautista tuomiota pidempi velkahelvetti ostovoimattomana jonkun muun määräämässä ammatissa/työssä.Tuollainen kohtelu siis aktivoi, mutta osoittautuu tuota pikaa työnantajille työturvallisuusongelmaksi. Vastuuvakuutuskaan ei korvaa työnantajille ihan mitä tahansa laiminlyöntejä häpeällisten voittojen tavoitteluksi. Ei tarvitse pitkään miettiä kannattaako ottaa katkeroituneita työntekijöitä tuhomaan esim. trukilla puolivahingossa tuotantolaitoksia.

Toimituksen poiminnat