FindianaJones

Hei, me aktivoidaan!

  • Hei, me aktivoidaan!

Osallistuin vuodenvaihteessa työttömien aktiivimallista käytyyn keskusteluun. Kirjoitin omakohtaisista kokemuksista kommentin, joka sai osakseen jonkin verran huomiota. Ajattelin julkaista saman tekstin vielä blogina, koska tässä käy esille se ero, mikä monesti liittyy teoreettisen sanahelinän ja käytännön toimien välille.

Kerron esimerkin elävästä elämästä, siitä kuinka vaimoni yritti aktivoida itseään. Hän on maahanmuuttaja Intiasta, puhuu kuutta eri kieltä, mutta ei kunnolla suomea. Hän on toiminut aiemmin lentoemäntänä Hong Kongissa sekä Berliinissä. Sen jälkeen hän on saanut hierojan koulutuksen Intian Keralassa.

Vuonna 2013 menimme Turun Ely-keskukseen tiedustelemaan starttirahaa. Toimialasääntö ei puoltanut liikeideaa, joka perustui hieronnalle. Vuoden 2014 alusta tuli voimaan laki sovitellusta päivärahasta, jonka turvin työtön työnhakija voisi tienata 300 € ekstraa menettämättä työttömyysetuutta. Ajattelimme, että vaimoni voisi aloittaa sen turvin. Remontoimme saunakamarin terapiahuoneeksi ja hankimme sinne hierontapöydän.

Saman vuoden alussa luin Hesarista varoittavan esimerkin, kun eräskin freelancer oli tehnyt tunnin töitä, ja menettänyt päivärahan. Siitä viisastuneena soittelin jo etukäteen TE-toimiston johtajalle, ja kaiken piti olla selvää, mikäli vaimoni työllistyy omassa työssään palkansaajana laskutusosuuskunnan alaisuudessa.

Menimme Salon TE-toimistoon täyttämään paperit. Työttömyysetuus katkesi sinä päivänä, mutta päätöstä Turun lautakunnalta saimme odotella 1,5 kk. Kun päätös vihdoin tuli, niin siinä todettiin, että vaimoni on päätoiminen yrittäjä.

Selvittelin asiaa ja sain kuulla, että omaan työhön käytetty aika on yksi merkittävä kriteeri, jolla sivutoimisen ja päätoimisen yrittäjyyden rajaa vedetään.

Tein uusintapyyntöselvityksen, jossa mainitsin, että siihen mennessä vaimoni ei ollut kauppojen ilmoitustauluilla olleiden ilmoitusten perusteella saanut vielä yhtäkään asiakasta. Mitään suurisuuntaista markkinointiahan ei voinut edes harjoittaa, sillä sekin olisi johtanut tulkintaan päätoimisesta yrittäjyydestä.

Laskimme, että jos tunnin hieronnasta asiakkaalta laskutettaisiin 40 €, niin jo seitsemän asiakkaan jälkeen sovitellun päivärahan maksimi olisi tullut täyteen. Niinpä ilmoitimme, että omaan työhön käyetty aika olisi vain 0-7 h/kk.

Oli kesälomien aikaa, joten uuden päätöksen saaminen kesti 2 kk. Siinä todettiin edelleen, että vaimoni on päätoiminen yrittäjä. Hän oli sillä hetkellä ollut 4 kk ilman mitään tuloja, eikä asiakkaitakaan ollut käynyt.

Sitten menimme Salon TE-toimistoon kysymään, kuinka siitä helvetistä pääsee eroon. Virkailija vastasi, että pitää tehdä valitus Kelaan. Olin siihen mennessä ottanut selville, että Kelaan tehtävän valituksen – joka myöhemmin ohjautuu työttömyysturvalautakunnalle – käsittelyaika saattaa olla 6-12 kk. Kysyin virkailijalta, että onko hän tosissaan. Kun vaimoni oli jo siihen mennessä ollut ilman tuloja 4 kk, niin pitäisikö hänen odottaa kenties vielä 12 kk lisää? Virkailija vastasi, että ikävä kyllä, niin prosessi menee. Siinä kohtaa aloin huutaa, vaikka tiesin, ettei se virkailijan vika ollut.

Myöhemmin soittelin läpi niin Kelan juristeja kuin TE-palveluiden asiantuntijoita. Kerroin heille tilanteen, ja kaikki sanoivat, että kuulostaa täysin epäoikeudenmukaiselta, mutta eivät kuitenkaan osanneet sanoa, miten pitäisi menetellä.

Lopulta tavoitin Työlinjalta avuliaan henkilön, joka pyysi ottamaan yhteyttä erääseen toiseen henkilöön Turun Ely-keskuksessa. Kyseinen henkilö hoitaa työttömyysturva-asioita ministeriön suuntaan. Kerroin puhelimessa tilanteen, jonka jälkeen minulle luvattiin ottaa Ely-keskuksen taholta yhteyttä Turun TE-toimiston johtajaan. Pian puhelun jälkeen vaimoni vihdoin pääsi takaisin työttömyysetuuden pariin.

Teimme kuitenkin siinä välissä myös valituksen Kelaan – niin kuin meitä ohjeistettiin. Päätös tuli vajaan vuoden kuluttua, ja siinä edelleen katsottiin, että vaimoni on päätoiminen yrittäjä. Siis vaikka kolmen sivun perusteluissa olin painottanut muun muassa sitä, että omaan työhön käytetty aika oli ollut siihen mennessä nolla tuntia, mutta maksimissaan se voisi olla seitsemän tuntia kuukaudessa.

Mainittakoon vielä, että samaan aikaan eräs tuttavani harjoitti sivutoimista yritystoimintaa sovitellun päivärahan turvin. Hän oli kertonut, että omaan työhön kului aikaa noin tunti päivässä. Eli jos mukaan ei lasketa viikonloppuja, niin noin 20 h/kk.

Ukko.fi:n taholta minulle kerrottiin, että käytäntö vaihtelee tapaus- ja paikkakuntakohtaisesti. Sain kuulla, että alueemme kuului siihen, josta tulee paljon bumerangeja.

Kun vaimoni ajatus oli aktivoida itseään, tienata hieman taskurahaa sekä kokeilla siipiään, josko hän tulevaisuudessa voisi tulla toimeen omillaan, niin kokeilu johtikin mielettömään byrokratiarumbaan ja siihen, että käytännössä katsoen koko vuosi meni pilalle. 

Myöhemmin ohjeistusta sovitellusta päivärahasta tiukennettiin entisestään. Sen jälkeen monikaan freelancer ei enää uskaltanut tehdä keikkoja muuta kuin pimeästi.

1.1.2018 voimaan astuneen aktiivimallin yhteydessä ollaan pohdittu helpotuksia myös kevytyrittäjyyteen. Vastaisuudessa työnhakija voisi harjoittaa 4 kk yritystoimintaa niin, ettei häntä katsota päätoimiseksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli haluaa lähteä päätoimiseksi yrittäjäksi, niin sääntö toimisi ikään kuin 4 kk:n starttirahana. Mutta jotka eivät tätä ymmärrä, kävelevät sinisilmäisesti samaan ansaan, johon vaimonikin joutui.

Olen kurkkuani myöten täynnä näitä temputuksia ja epäselviä lakeja sekä niiden tulkinnan kirjoa. Vuosien varrella olen kehitellyt mielessäni monia parannuksia lakeihin, mutta yksi ylitse muiden on perustulo. Se on niin selkeä, että mielestäni on turha edes lähteä virittelemään mitään muuta.

Toki moni vetoaa siihen, että perustulo antaisi vapauden laiskotella. Veikkaan, että niin kävisikin ehkä 20 % osalta työttömistä. Mitä sitten? Suurin osa kuitenkin aktivoituisi freelancerina, osa-aikaisissa töissä, sivutoimisena yrittäjänä - mikä taasen antaisi mutkattoman väylän tulla päätoimiseksi, jos vaan liikeidea ja toiminta-ajatus on kohdallaan. Opiskelusta ja muusta itsensä kehittämisestä puhumattakaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Kun valtiovallan taholta ihmisistä halutaan tehdä yrittäjiä, niin miksei siihen sitten voisi antaa avaimia? Yrittäjältä puuttuu sosiaaliturva, ja sen takia moni pelkää ottaa edes ensimmäistä askelta - varsinkin, kun nykyään muutenkin pienyrittäjän elämä on tehty hankalaksi monin eri keinoin.

On ihan eri asia lähteä ”oikeaksi” yrittäjäksi kuin esimerkiksi mitä oli aikoinaan sovitellun päivärahan turvin tuo kuvailemani ”temppuyrittäjyys”. Kun ei voinut edes kunnolla markkinoida, niin miten haalia asiakaskuntaa?

Mikäli uuteen malliin tulee mainitsemani 4 kk:n sääntö, niin se jo parantaa asiaa. Mutta se on aivan liian lyhyt aika, ja toimii vain niille, joilla on resursseja lanseerata käyntiin omillaan toimeentuleva yritystoiminta. Eli niille, joilla on jo valmiina hiottu liikeidea ja toimintasuunnitelma sekä joko tarpeeksi omaa pääomaa tai asiat siinä kunnossa, että heille myönnetään yrityslainaa. Kaikkien muiden osalta aktiivimallin vaihtoehto siitä, että työtön työnhakija aktivoituisi yrittäjänä on täysin vailla pohjaa.

”Kun neljä kuukautta on tullut täyteen, palataan takaisin vastaavanlaiseen tilanteeseen, joka tämän vuoden loppuun asti on voimassa. Eli neljän kuukauden kuluttua arvioidaan, onko kevytyrittäjyys sivu- vai päätoimista, ja jatkuuko ansiosidonnainen vai ei.”

https://www.talouselama.fi/uutiset/kevytyrittajyys...

Jostain syystä Ukko.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori puhuu tuossa ansiosidonnaisesta. Artikkelissa ei käy ilmi, koskeeko sama myös työmarkkinatuella olevia. Lähetin asiasta kyselyn Ukkofi:lle, mutta en ole saanut vielä vastausta.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Mitä tulee aktivointimallin kakkosvaihtoehtoon, niin siitä kertoo oheinen Suomen Kuvalehden artikkeli.

”IHMISTEN aktivoinnissa tuskin kenenkään mielestä on mitään vikaa, valituissa keinoissa kylläkin.

Työttömien aktivoiminen kepillä tuntuukin hieman brutaalilta, sillä Sipilän hallitus on leikannut työvoima- ja yrityspalvelujen määrärahoja ja ylipäätänsä työllisyysrahoja hallituskautensa aikana sadoilla miljoonilla euroilla.

Ensi vuodelle työllisyysrahoja on on budjetoitu 327 miljoonaa euroa, kun vuonna 2017 talousarviossa oli 423 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 tilinpäätökseen kirjattiin 598 miljoonaa euroa. Suuri osa rahoista on siirretty sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetusministeriön rahoitusmomenteille, mutta silti leikkaukset on jo tehty.

Hallitus on leikannut muun muassa palkkatuesta, yritystoiminnan starttirahoista ja ansiosidonnaisesta päivärahasta, josta yksistään leikattiin 200 miljoonaa euroa. Joku voisikin kysyä, tukeeko Sipilän hallitus tällaisella politiikalla aktiivista työnhakua ja uuden yritystoiminnan aloittamista.

Sipilän hallitusta kyllä muistutettiin määrärahoista. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunta kirjoitti lausuntoonsa ennen lain säätämistä näin:
”Käytettävissä olevat määrärahat eivät takaa työvoimaviranomaisen järjestämiä palveluita kaikille työttömyysetuuden saajille.”

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide...

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Aktiivimallin kolmanteen vaihtoehtoon (mennä töihin) vastauksen poimin aiheeseen liittyvän toisen blogini kommenteista:

"28.12.2017 20:36
Katsoin TE-keskukseen ilmoitetut avoimet työpaikat. 16 563 kpl. Rajaamalla hakua sanalla "kokopäivätyö" löytyi 207 työpaikkaa Suomessa."

-Riikka Söyring-

Käyttäjän mikkommm kuva
Mikko Merikivi

Onkohan tämä se paikka, mistä hän avoimia työpaikkoja katsoi? Melko paljonkin vähemmän on nyt niitä työpaikkoja, niin epäilyttää: https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?lang=fi

Siinä nimittäin on myös tarkennetut hakuehdot, joista voi valita "kokoaikatyö"n. Jos nämä ovat sama asia, niin sittenhän niitä on 9220/13245. Pelkällä avoimella tekstihaulla ei välttämättä saa parasta käsitystä, kun se voidaan olla kirjoitettu erilaisilla sanavalinnoilla kuin mitä hakija onnistuu keksimään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pitää paikkansa. Mutta onhan se aktiivista kun miettii, milla kaikilla hakusanoilla haeskelee :D

Oma hakuni tehtiin esimerkkinä siitä kuuluisasta kohtaanto-ongelmasta -- joka tosin on ihan päinvastainen kuin taloustieteilijöiden ja muiden gurujen ajatuksissa.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Tässä vielä perustuslakivaliokunnan lausunto, jonka hallitus jätti huomioimatta.

"Koska työttömillä ei edellä todetuista ja erilaisista yksilöllisistä syistä ole yrityksistään huolimatta välttämättä mahdollista täyttää lain tarkoittamaa aktiivisuusvaatimusta, ehdotusta ei voida pitää perustuslain kannalta ongelmattomana. Perustuslakivaliokunta on vakiintuneesti korostanut, että etuuden epäämisen pitää olla asiallisesti perustellussa suhteessa siihen, minkälaisia työllistymisen edistämistä tarkoittavia toimintoja on ollut tarjolla ja mitä työttömänä olevan henkilön syyksi voidaan lukea. Nyt arvioitavassa hallituksen esityksessä on sitä vastoin sen perusteluidenkin mukaan kyse ”kaavamaisesta laskusäännöksestä” vailla yksilöllistä harkintaa.”

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Lopputulemana voin yhtyä Saku Timosen analyysiin:

”Kyseessä on ihan selkeästi kiky-sopimuksen vastainen etuuksien leikkaus, joista hallitus pyhästi lupasi pidättäytyä sopimuksen solmimisen yhteydessä.”

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Alueella on tosiaan merkitystä viranomaisten suhteen. Helsingissä kaikki on aina toiminut mutkattomasti mutta kun paluumuutin 2013 Turkuun Helsingin sijasta niin ensimmäisessä kirjeessä jonka sain vastauksena asumistukihakemukseen luki että Kela ei tiedä minun asuvan Suomessa ja sitten piti lisäpostilla selvitellä edellistä ja aikaisempiakin jaksoja ulkomailla.

Hyvä huomio perustulosta laiskottelun suhteen. Kaikille ei ole töitä ja osa laiskottelee nykysysteeminkin avulla. Perustulo laiskottelun mahdollistajana ei siis varsinaisesti ole minkään sortin argumentti sitä vastaan. Se ainoastaan helpottaisi niiden asemaa jotka haluavat toimia yhteiskunnassa ja edetä elämässä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Valtio rakentaa kevytyrittäjille ansoja, joihin moni naivuidessaan menee. Tänä vuonna ne tulevat räjähtämään päin näköä.

Mielivaltaiset käytännöt ja tulkinnat eri puolilla maata ovat pahimpia.
Turha luulla,, etää Kela ja Työkkäti selvyityy yhtään paremmin tästä uudesta työttömien aktivointimallista, kun mitään käytäntöjä ja seurantamalleja ei ole olemassa vaan ne pitää "vetää ns. hatusta".

Törkeää ja kamalaa tuo Juhan vaimon kohtelu, mutta valitettavasti hän on vain yksi tuhansista helvetillisen kiusaamisen ja byrokratian uhreista.

Saku Timonen kirjoittaa:"
Ensimmäiset yllätykset tulevat työttömyysturvan aktiivimallista jo huhtikuussa. Aktiivimallihan tarkoittaa sitä, että täyden työttömyysetuuden saaminen edellyttää työskentelyä palkkatyössä, yritystoimintaa tai osallistumista työllistymistä edistävään toimenpiteeseen.

Kevättalvella tullaan yllättymään siitä, että niitä työpaikkoja ei edelleenkään ole. Yllätytään siitä, että myös tilapäisesti lomautettujen pitää mennä niihin olemattomiin työpaikkoihin osoittamaan aktiivisuuttaan, tai heidän tukeaan leikataan. Yllätytään siitä, että yrittäjiksi ruvenneet työttömät katsotaan neljän kuukauden jälkeen päätoimisiksi yrittäjiksi, ja he menettävät tukensa kokonaan. Yllätytään vielä siitäkin, että muun aktiivisuuden osoittamisesta tulee tulkintaongelmia, joiden selvittämisen ajan tukien maksatus on keskeytty."

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sinä puhut julkisuudessa yllättymisestä; minä arvelen että tausta-ajatuksena on pakottaa ihmiset myymään kaiken minkä omistavat.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Tuosta yrittäjä-ansasta pitää varoittaa ja valistaa ihmisiä laajasti.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen
Juha Hämäläinen

Lainaus TE-jumalan toiminnasta....Kirjoittaja on tuntematon ateisti!

"Musta se näyttäis siltä, että jos haluat opiskella, et saa. Jos et halua opiskella, niin joudut. Jos löydät itse kiinnostavan opiskelupaikan, niin se ei kelpaa. Jos löydät paikan, jossa haluaisit tehdä hyväntekeväisyystyötä, se ei kelpaa, vaan joudut johonkin muualle pyörittämään peukaloita. Jos koet tarvitsevasi kurssitusta, et pääse kurssille. Jos et koe, niin joudut. Jos rasitut suunnattomasti sosiaalisesta vuorovaikutuksesta, joudut sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Jos tarvitset jotain konkreettista, et melko varmasti sitä saa. Jos tarvitset henkistä apua, olet masentunut tai sairas, et sitä saa. No se ei toki ole työkkäristä kiinni, mutta siellä sitä ei ainakaan oteta huomioon.

Kaikki päätökset tekee joku, joka ei tunne sinua, tiedä tilanteestasi mitään, eikä välitäkään tietää. Päätöksistä ei voi valittaa."

Siunausta oli seuraamassa sos-täti, TE-täti ja ELY-täti, koska omaisille ei muistettu ilmoittaa tilaisuudesta!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ovat tainneet kopioida vakuutuslääkärikonseptin, jossa vakuutusslääkäri potilasta tutkimatta päättää maksetaanko vakuutuskorvaus.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Haluamatta politisoida asiaa pitemmälle, tuntuu siltä, että Vartiaisen kannattama tarjontapuolen voodootalous pyrkii nimenomaan kaatamaan kaiken sen, minkä Lauri Ihalainen sai aikaan työttömien ja vajaatyöllistettyjen aseman kohentamiseksi.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Aikoinaan Vartiainen rinnasti työttömät rikkaruohoihin. Joku sitä eilen muisteli, ja ehdotti lääkkeeksi "Rounduppia".

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Aktiivimallin kumoamista vaativa aloite näyttää nyt lukemaa 90 730. Olen törmännyt myös sellaisiin kommentteihin, joissa työssä olevat kertovat allekirjoittaneensa, koska pitävät mallia niin epäoikeudenmukaisena.

Allekirjoittaa voi tästä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Voisihan siitä tuon poliittisesti korrektin jargonin sijasta puhua kyykyttämismallina.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Lisään vielä Veli-Matti Hurskaisen kommentin Facebookin puolelta.

"Perustulon rahoitus perustuu kolmeen asiaan. Sen tulee korvata suurin osa nykyisestä syyperusteisesta sosiaaliturvasta. Samalla poistuu valtava määrä byrokratiaa. Toiseksi se verotetaan kokonaan pois keskituloisilta ja suurituloisten verotusta hieman kiristetään. Kolmanneksi se lisää verotuloja Juhan kirjoittamien toimien kautta.

Perustulon lisäksi tulisi säilyttää lapsilisät, joiden aikaa tulisi jatkaa vuodella että ihmiselle ei jäisi vuoden turvatonta jaksoa. Lisäksi tulisi jatkaa asumistukea. Ansiosidonnainen työttömyysturva tietenkin jatkuisi, mutta vain ansiosidonnaiselta osalta, perustulo korvaisi peruspäivärahaosuuden.

Perustulon tason tulee olla vähintään korvattavien tukien tasoinen. Yksi lähtökohta voisi olla Euroopan sosiaalisen neuvoston suositus (siihen Suomi on sitoutunut valtiosopimuksella), joka on 50 % kansalaisten mediaanitulosta. Nyt se olisi noin 1.000 € / kk. Toinen taso, joka noudattelisi Suomen harjoittamaa, sopimuksen vastaista, linjaa olisi esimerkiksi takuueläke, joka on nyt noin 760 € / kk."

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Itse asiassa laki sovitellusta päivärahasta, mikäli se toimisi, olisi jo iso harppaus kohti perustuloa.

Verotus leikkaisi perustulon vaikutuksen, kun tulotaso alkaa nousta. Eli ei budjetista otettava rahamäärä välttämättä muuttuisi pajoakaan, vaan se, miten ja millä ehdoin raha jaetaan. Siten perustulo toimisi esimerkiksi yrittäjän sosiaaliturvana ja tarjoaisi ihan erilaiset mahdollisuudet yrittäjyyteen kuin nykyisin.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Kenelle asumistuki maksetaan? Paljonko siihen kuluu verorahoja vuosittain? Miksi meillä on käytännössä "minimivuokralaki" (tason näkee suoraan asumis-/toiimeentulotukitaulukoista)?

Hankalampi kysymys onkin se että kuinka asumistuesta päästään (asteittain) eroon?

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Kyllähän sen kaikki tietää, että asumistuki menee asuntosijoittajille. Mutta pakko jokaisen on jossain asua. Erilaisella yhdyskuntapolitiikalla voitaisiin ohjailla sitä, ettei kaikki tuppaantuisi kalliiden vuokrien alueelle. Mutta sehän tuli ilmi tämänkin mallin suhteen, että sillä suorastaan kannustetaan päinvastaiseen.

Salla Vuorikoski: "Mykkänen sen sanoi, aktiivimalli on myös maaltamuuttomalli – ainakin kokoomukselle".

https://suomenkuvalehti.fi/vuorikoski/mykkanen-sen...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Perustuloon varmaankin lopulta päädytään muutaman mutkan ja henkisen voltin kautta.

Perustulon etuja on myös se, että se lisää ihmisten aktiivisuutta rahatalouden ulkopuolella, jossa hommaa tunnetusti riittää loputtomasti: lasten+vanhustenhoito, urheilu+yhdistys+puoluetoiminta, bloggaus+tubetus, open-source, hyväntekeväisyys, taide, kirjallisuus, etc.

Työpulahan koskee siis vain rahataloutta, jossa tehdylle työpanokselle pitää pystyä laskemaan hinta. Rahatalouden ulkopuolella työn hinta ei ole helposti laskettavissa ja siksi ko. työpanos ei ole vaihdantakelpoinen rahataloudessa.

Ehkä vaikuttavin esimerkki rahatalouden ulkopuolella syntyneestä tuotannosta on internetin ohjelmisto-infrastruktuuri (open-source) ja lähes koko internetin sisältö.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Samaa veikkaan minäkin. Tämän päiväisessä kirjoituksessani käsittelin asiaa vain yhdestä näkökulmasta yhden esimerkin valossa. Syitä perustuloon siirtymiselle on monia. Aiemmin olen pohtinut asiaa automatisaation näkökulmasta.

http://findianajones.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1854...

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Aivan väärin päätetty tupo- 2007 Kokooomuksen Jyrki Kataisen tasaarvo-Tupo ratkaisu kääntyi itseään vastaan, ei mikään viisas raha alkanut tätä rahoittamaan, pääomat piiloutu ulottomattomiin-veroparatiisiin.
Nyt säästöt ja leikkaukset ovat olleet rajuja, jotka pääasiassa on kohdistunut yhteiskunnan heikompiosaisiin, sekä matalapalkka aloihin. Koska kukaan ei halua luopua "saavutetuista eduista" Valtion osuudet ovat rajusti tippuneet kunnilta, joka on johtanut velkaantumiseen.
Työttömän aktiivimalli- koko hallituksen sekä Mykkäsen ajatus on kieroutunut, että työttömien työllistyminen olisi se pää pointti tässä.

Yrittäjien menestyminen se tässä pääasia pitää olla, suomalaisen tuotteen kehittely ja markkinointi etunenässä pitää mennä. Eikä viedä valmiita suomessa kehitettyjä ja maksettuja malleja ulkomaille. Kyllä yritykset sitten kaivavat työttömät töihin, kun tarve vaatii.
Tuo aktiivimalli on hallituksen ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty ja itse asia vyörytetään työttömän harteille

Toimituksen poiminnat