FindianaJones

Suomi, kaivostoiminnan kultamaa!

  • Suomi, kaivostoiminnan kultamaa!

”Suomi nousi vuonna 2017 maailman parhaaksi kaivosalan investointien kohdemaaksi, kertoo Geologian tutkimuskeskus GTK.”

No niin, sillä lailla! Ja jotta Suomi voisi jatkossakin pitää kärkisijan, laadin lyhyen mainoskirjeen, jota maamme hallitus voi vapaasti käyttää markkinoinnissaan.

”Hei sinä ulkomaalainen kaivosyrittäjä tai sellaisesta haaveileva, tule meille Suomeen. Täällä voit tehdä kaivosvaltauksen ihan minne lystäät, vaikkapa kansallispuiston kupeeseen.

Maamme avuliaat ja hyväsydämiset veronmaksajat rahoittavat sinulle tarvitsemasi infran juuri sinne, mihin ikinä haluat oman valtauksesi perustaa.

Meillä ei tunneta louhintaveroa, ja muutkin maksut ovat nimellisiä. Sen sijaan valtauksestasi saamasi voitot ovat ruhtinaallisia. Voit ihan vapaasti myydä maaperämme mineraalit parhaaseen maailmanmarkkinahintaan.

Hyvä esimerkki tästä on kanadalainen kaivosyhtiö Agnico Eagle, jonka Kittilässä sijaitsevalta kultakaivokselta saama tuotto ylittää puoli miljoonaa euroa päivässä.

Suomessa sinun ei tarvitse sijoittaa ympäristönsuojeluun, vaan voit vapaasti laskea jätteesi ympärillä oleviin vesistöihin. Suomi onkin kuuluisa tuhansista järvistään. Paikalliset ELY-keskukset auttavat sinua parhaansa mukaan ohittamaan kaikki ympäristöpykälät.

Myös kaivostoiminnan lopettaminen on meillä helppoa. Kun olet kärrännyt kaikki arvokkaat mineraalit ulos maasta, voit vain ilmoittaa, että nyt se on loppu. Sen jälkeen maamme hyväsydämiset veronmaksajat huolehtivat siivouskuluista.

Helppoa ja huoletonta. Kaivamisiin!”

 

Tekniikka & Talouden artikkeli aiheesta.

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/metalli/nailla-avuilla-suomi-rynnisti-vertailussa-olemme-maailman-houkuttelevin-maa-kaivosalan-investoinneille-6703420

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

" Paikalliset ELY-keskukset auttavat sinua parhaansa mukaan ohittamaan kaikki ympäristöpykälät" ja lisäisin vielä tähän ohittamaan myös valvonnan. Viranomaisilla ei nimittäin ole näissä asioissa mitään tekemistä faktojen kanssa.
Ohjelmassa ”Ylivuotoja kultakaivoksilla” MOT selvitti, miten Kittilässä ja Orivedellä toimivien kultakaivosten ympäristövalvonta toimii ja ovatko ministeriön uudet ohjeet parantaneet ympäristöriskien hallintaa. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/12/kaivosten...

Kaivoksien luvat tulevat väärien tietojen varassa. Kittilän kaivoksen ympäristöluvan on myöntänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirasto. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/17/ylivuotoj...

ELY:n lupaviranomainen ja valvoja Sami Koivula myöntää MOT-ohjelmassa: ”Näin niinku jälkikäteen sitä miettii niin kyllä toiminnanharjoittajat ja heidän käyttämät konsultit toimittivat väärää tietoa, et oli virheellisesti arvioitu näitä päästöjä, - - - ja sen takia on jouduttu jälkikäteen lisäämään näitä raja-arvoja näihin lupiin.” Ai että jälkikäteen arvoja nostetaan papereihin, kun käytännössä niissä ei pysytä... Näin onnistutaan taas pakoilemaan vastuuta, mutta todellisia haittoja ei edelleenkään selvitetä.

MOT: ”Kuinka paljon te ylipäätään olette toiminnanharjoittajan antamien tietojen varassa?”

Sami Koivula: ”No lähtökohta on että aluehallintovirastona, valtion lupaviranomaisena meillä ei ole mitään omaa laboratorioorganisaatiota, me ei voida mennä ottamaan näytteitä, me ei tehdä kairaustoimintaa, eli lähtökohta koko Suomen lupajärjestelmässä on että toiminnanharjoittajalla on velvollisuus toimittaa luotettavat päästö- ja vaikutusarviot joiden pohjalta lupa ratkastaan.”

Lakiinhan on jo kirjattu, että lupia ei voi myöntää väärillä ja virheellisillä tiedoilla. Kun ”lupia” myönnetään selvittämättä todellisuutta, niin mihin niitä enää tarvitaan, kuten lakeja ja valvontaviranomaisiakaan?

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/metalli/2...

Valvovan/ lupaviranomaisen tehtävä on osaltaan ohjata elinkeinonharjoittajia oikeanlaiseen toimintaan. Kuitenkin luvat haetaan niin väärillä tiedoilla, että niilä ei ole mitään tekemistä todellisen toiminnan kanssa. Perustuslaissa ilmaistu hallinnon lainalaisuuden periaate edellyttää myös käytännössä sitä, että viranomaistoiminnan laillisuutta valvotaan. Valitettavasti sitä ei kukaan valvo. Ympäristörikoksia ei tutkita.

Ihmetyttää kovasti, kun nämä eri yhtiöt saavat tuosta noin vaan luvan tulla kaivamaan maankamarat, mutta ketään ei ihan oikeasti tunnu kiinnostavan, mitä toiminta on ja mihin kuntoon nämä tienoot jäävät toiminnan loputtua.

Kukaan ei tätä toteuta (halintopakko), vaikka lakiin on kirjattu, kun lupa ehtojen vastaisesti toimitaan niin hallintopakon käyttäminen. Taas tämän päättää laissa säädetty valvontaviranomainen, tietyissä tapauksissa myös sen määräämä viranhaltija tai ELY-keskus.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kaivokset voisivat olla meille mitä öljy on Norjalaisille, mutta ei. Minä lasken tämän korruptioksi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Korruptio edellyttäisi, että jotkut päättävässä asemassa olleet suomalaiset olisivat saaneet hankkeesta jotain selvää hyötyä. Jos tällaista ei voi osoitaa, kyse on ehkä täydestä tyhmyydestä tai puhtaasti ideologisista päätöksistä. :-)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mitäs teet? Valtionyhtiö Outokumpu luopui suosiolla värimetallien tuotannosta.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kansanedustajat kyllä tietävät mitä toiminta on todellisuudessa. Taitaa olla Satu Hassi nyt ympäristövaliokunnan puheenjohtaja. Luulisi olevan vaikutustakin toimia, mutta onko halua.

2012 vuonna Hassi kirjoittaa https://blogit.iltalehti.fi/satu-hassi/2012/05/08/...

Toimituksen poiminnat