FindianaJones

Kaatuu, kaatuu!

  • Kuva: Uuutissirkus
    Kuva: Uuutissirkus

Pohdittuani, onko Kokoomuksen sotekapinallisuus silmänkääntötemppu, alan olla yhä vakuuttuneempi, että ei se ole.

Jan Vapaavuori tuntuu olevan kannastaan varma kuin vuori. Stadin pormestarina hän ei tietenkään asiaa päätä, mutta on viime päivinä saanut monen pään kääntymään.

Katsotaan asiaa ensin Kokoomuksen kannalta. Siteeraan Liberan artikkelia, jossa Juhani Kähärä kirjoitti jo viime kesänä, että maakuntauudistus pitää perua.

”Mieleen tulee väistämättä ajatus, että keskustalaiset poliitikot haluavat ehdoin tahdoin päättää kaupunkilaisten asioista, ja vallan siirto kaupungeilta pois on tähän helpompi keino, kun kuntavaaleissa ei ole tullut kaupungeissa menestystä.”

Ajatus on tullut varmaan monen muunkin mieleen, ja luonnollisestikaan Kokoomusta se ei miellytä.

Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä poliittisen aseman heikentymisestä, vaan myös siitä, että maakuntauudistus tarkoittaisi tähtitieteellistä tulonsiirtoa pk-seudulta muihin maakuntiin.

Uudenmaan liiton laskelmien mukaan pk-seudulla syntyisi jo ensimmäisenä vuonna 200–400 miljoonan euron alijäämä, mikä tarkoittaisi Helsingille sadan miljoonan euron leikkausta. Kymmenen vuoden aikana Uudenmaan rahoitusvaje kasvaisi 1,2 miljardiin euroon.

Rahoituskriisi johtaisi Helsingin kaupunginhallituksen jäsenten kannanoton mukaan joko valtaviin leikkauksiin peruspalveluista tai uusimaalaisten rajuihin veronkiristyksiin.

”Leikkausten mittakaava on käsittämätön. Siihen päästäisiin vuositasolla helsinkiläisten palveluissa esimerkiksi lakkauttamalla kaupungin koko terveysasemaverkosto tai vähentämällä 2 000 työntekijää sote-palveluista. Tällaiset leikkaukset peruspalveluihin eivät ole hyväksyttäviä tai edes harkittavissa hyvinvointivaltiossa, kaupunginvaltuutetut katsovat.”

Nyt puhutaan niin suurista luvuista, että niitä ei voi ohittaa olankohautuksella. Tässä kontekstissa espoolaisen Elina Lepomäen lupaus siitä, että sotekapinnallisia tulee olemaan riittävä määrä soten ja samalla maakuntauudistuksen kaatamiseen, alkaa vaikuttaa aidolta ja realistiselta.

Soten valinnanvapausesitys tulee eduskunnan käsittelyyn tänään, kansainvälisenä naistenpäivänä. Tästä alkaa eduskunnan kuuma kevät, joka huipentuu kesäkuussa järjestettävään äänestykseen soten ja maakuntauudistuksen kohtalosta. Oma veikkaukseni on, että esitys kaatuu. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Uudet vaalit ja Keskusta siirtyy pikkuhetkeksi oppositioon. Ei tule maakuntauudistusta. Lähivuosina kuitenkin tulee soteuudistus, tämähän passaa Kokoomukselle paremmin kuin hyvin.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Uusissa vaaleissakin on aina riskinsä. Entä jos tuleekin punamultahallitus? Riski on tietysti lähinnä teoreettinen, mutta politiikassa kaikki on mahdollista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Toki, olet ihan oikeassa ja tuo on kyllä mahdollista. Toisaalta, nyt olis Kokoomuksella hyvä hetki viheltää Kepujen siltarumpupeli poikki ja kuitata taannoinen Sipilän - Jätän eroanomuksen - impsuilu.

Veikkaan, että Kokoomus laskee hiukan myös tulevaisuuden varaan. Tuskin on jatkossa kivaa Kokkareilla, jos Kokoomus muistetaan aina puolueena, joka on ollut luomassa ylimääräistä ja täysin turhaa hallintohärveliä lisätääkseen ainoastaan Kepulle suojatyöpaikkoja ja möhömahahommia.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #6

Punamultahallituksen syntyminen vaatisi kyllä myös Sipilän siirtämisen sivuun. Toisaalta Kokoomuskaan ei ole kovin vahvoilla. Se on hieman veitsenterällä, sillä sen terveysfirmakytkennät ovat vieneet sen tielle kohti persuihin verrattavissa olevaa hylkiöpuoluetta. En mitenkään jaksa uskoa Kokoomuksen linjan vastaavan suomalaisten enemmistön arvomaailmaa.

Juha Hämäläinen

Tuota maakuntaSote-hässäkkää ei tue sekään, että se eriarvoistaa ison lauman ihmisiä perustuslain vastaisesti......

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251752...

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Moni korvessa asuva kai kuvittelee, että tuo uusi palkintovirka- ja byrokratiahimmeli parantaisi heidän olojaan. Tämä voitaisiin kuitenkin jo nyt hoitaa aluepolitiikan kautta, jos haluttaisiin. Mutta sitä ei halua edes kepu, koska sekin ajaa ns. metropolipolitiikkaa. Ja nyt se halajaa tämän himmelin kautta itselleen lisää valtaa myös kaupunkien asioihin.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jos tämä hallitus ei saa sote ja maakuntauudistusta maaliin niin kulman takana punamulta tekee siitä mieluisansa.Yksityiset Mehiläinen, Attendo ja Terveystalo joutuvat tiukempaan syyniin.

Juha Hämäläinen

Näkis vaan ja kuulis kolinaa! Ei taida Bemarit sen kummemmin vastustaa markkinoiden "näkymätöntä kättä", joka ruokii näitä kaikkia kauko-ohjattuja "kansan"edustajia

Pekka Iiskonmaki

Limbosta putoaa yleensä selälleen.

Toimituksen poiminnat